Viperele au ieșit din hibernare! Aviz amatorilor de drumeţii în Cheile Turzii, Băişoara şi Cheile Turului

Viperele au ieșit din hibernare! Aviz amatorilor de drumeţii în Cheile Turzii, Băişoara şi Cheile Turului

În mai multe zone ale țării turiștii au dat de vipera comună, inclusiv la pădurea de la marginea orașului Gherla. În zona montană a județului Cluj poate fi întâlnită vipera comună (Vipera Berus), șarpe veninos. 

În zona Clujului au fost raportate apariții de vipere în Băișoara, Cheile Turzii și Cheile Turului. Salvamontiştii atrag atenţia turiştilor care doresc să facă drumeţii pe munte că pe unele poteci sau pe stânci ar putea întâlni vipere sau alţi şerpi care ies la soare. Ei precizează însă că aceste reptile nu atacă omul dacă nu se calcă pe ele, din greşeală, sau nu ne intersectăm cu traseul lor, transmite turdanews.net.

Pentru siguranţa deplasării pe munte se recomandă ca oamenii să aibă acoperită partea inferioară a piciorului, de la bocanc până la genunchi, ori să poarte un pantalon lung, o jambieră sau parazăpezi.

Dacă totuși suntem muşcaţi de şarpe, recomandarea este să anunţăm la numărul de urgenţă 112 sau la punctele Salvamont şi să stăm pe loc pentru a nu pune sângele în mişcare.

Semne ale muşcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de cca un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa, alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

În cazul unei mușcături de viperă, conduita recomantată este:
- îndepărtați-vă de zona unde s-a produs incidentul;
- sunați urgent la 112 sau 0-SALVAMONT (0725 826668);
- evitați mișcările pentru a limita răspândirea veninului în sistemul circulator;
- NU puneți garou, NU aspirați veninul cu gura;
- dezinfectați plaga și imobilizați zona.

Comenteaza