Un venezuelean a fotografiat România în plină dictatură Ceauşistă

Un venezuelean a fotografiat România în plină dictatură Ceauşistă
Un student a venit să învețe despre imagine în România, așa că a fotografiat și ce-a găsit pe străzile Capitalei. Frica de Miliție și cozile la alimente au rămas neschimbate până în ‘89.

Dacă îți auzi bunicii că laudă vremea lui Ceaușescu și vorbesc despre o perioadă „de aur", cel mai probabil se referă la anii '70. Atunci, comunismul nu era nici extrem de bun, nici extrem de prost, dictatorul încă nu transformase sărăcia în normalul zilei, iar statele sovietice de pe lângă nu pregăteau revoluții.

Tot în perioada aia a venit și Alfredo Padron din Venezuela în România să studieze la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală. E oarecum ironică situația acum, că țara lui natală pare o Românie din anii '80 și țării adoptive i-a mers mai bine după Revoluție, cu o aderare la UE și o luptă anticorupție mai susținută.

Alfredo a stat câțiva ani pe la noi, timp în care s-a specializat în imagine, a devenit operator de filme și TV, a făcut în Venezuela filme de scurt și lung metraj, dar tot ca fotograf a câștigat bani, că în Italia s-a format ca fotograf pentru restaurare de opere de artă. Pe mine m-a interesant însă perioada aia din comunism și cum l-a întâlnit pe Nichita Stănescu cu care are mai multe fotografii.

Articolul integral AICI. 

Comenteaza