Un primar din Cluj, prins în flagrant când oferea mită. Mai are dosar pentru defrişări ilegale

Un primar din Cluj, prins în flagrant când oferea mită. Mai are dosar pentru defrişări ilegale
| Foto: Aehiva

Primarul comunei Beliş, din judeţul Cluj, Viorel Matiş (PSD), este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj după ce ar fi dat mită unui jurnalist, edilul fiind prins în flagrant.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, Nicolae Moldovan, a confirmat existenţa unui dosar în care procurorii derulează cercetări în cazul primarului comunei Beliş, Viorel Matiş, pentru dare de mită, edilul fiind prins în flagrant în timp ce dădea mită unui jurnalist. „Răspunsul este da, confirm un caz de flagrant de dare de mită unui jurnalist de către primarul din Beliş", a spus Moldovan.

Primarul Viorel Matiş este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Potrivit unei postări a Info Huedin pe o reţea de socializare, publicaţia este parte în dosar, astfel că jurnaliştii nu pot face precizări suplimentare. „Pentru a pune capăt speculaţiilor, ne vedem obligaţi să facem o precizare: confirmăm că Viorel Matiş, primarul din Beliş, a fost prins în flagrant de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie în timp ce încerca să cumpere cu bani tăcerea unui reporter INFO Huedin şi Ziarul Clujean. Pentru că suntem parte în dosar, nu putem face alte precizări la acest moment", se arată în postare.

Matiş mai are probleme cu legea. Este acuzat de defrişări ilegale

În august 2013, ZIUA de CLUJ scria că Viorel Matiş şi alţi doi colegi ai săi din vremea în care era şef la Ocolul Silvic Beliş erau acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de instigare la tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, furt de arbori din fondul forestier naţional şi fals intelectual. Mai exact, în 2013, aceştia ar fi aprobat tăierea fără drept a 5.000 mc de lemn din cantonul Ciurtuci, cauzând un prejudiciu de 250.000 euro.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, faţă de Viorel Matiş s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută şi pedepsită de art 25 din vechiul Cod Penal, raportat la art. 107, alin. 1, lit. d şi cu aplicarea art. 107, alin. 2 lit d din legea 46/2008 rep, furt de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 109, alin. 1, lit. d şi cu aplicarea art. 109, alin. 2 lit d din legea 46/2008 rep, fals intelectual, în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 vechiul Cod Penal, cu aplic. art. 41 alin. 2 vechiu Cod Penal (123 acte materiale), toate cu aplicarea art. 33, lit. a din vechiul Cod Penal şi art. 5 noul Cod Penal.

Acestea constau că în perioada februarie - aprilie 2013, în calitate de şef al Ocolului Silvic Beliş, judeţul Cluj a determinat, cu intenţie mai multe persoane, să taie fără drept şi să sustragă arbori din pădurea aflată în administratea Ocolului Silvic Beliş.

De asemenea, în calitate de şef de ocol, având competenţa de a stabili sancţiunea contravenţională aplicabilă, a stabilit sancţiunea, constand în "avertisment" în cazul tuturor celor 123 de procese verbale de contravenţie, întocmite în fals de către inculpaţii Roşu Ardelean şi Marcel Lung, cu scopul de a evita ca procesele contravenţionale să fie date în debit.

De asemenea, amintim că Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, declara în 2013 că Direcţia Silvică a judeţului Cluj a fost condusă cu iresponsabilitate timp de mai mulţi ani.

În urma unui audit care s-a făcut în cursul lunii mai 2013 s-a constatat, că pe raza judeţului Cluj, 15 persoane angajate la Direcţia Silvică se fac vinovate de mari nereguli în ceea ce priveşte administrarea fondului forestier, urmând să înceapă demersurile pentru concedierea acestora şi sesizarea procurorilor. „La Ocolul Silvic Beliș, șeful de ocol, Viorel Matiș și fostul șef de Ocol, Traian Dobrea, sunt vinovați de tăierea ilegală a 2.227 mc de lemn, cu un prejudiciu de 370.000 de lei", declara Varga, citată de ZIUA de CLUJ.

Cu privire la cele 15 persoane acuzate de gestionare frauduloasă a pădurilor din Cluj, ministrul mai spunea că aceştia vor fi daţi afară şi li se vor face denunţuri penale.

 

Comenteaza