Un palestinian, primul mediator intercultural al Clujului

Un palestinian, primul mediator intercultural al Clujului
Clujean prin adopţie, Ayman Yanes lucrează pentru pace. Este primul mediator intercultural
din Cluj-Napoca şi, de peste trei ani colaborează cu Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului ca să-i ajute pe cetăţenii străini să ne înţeleagă mai bine cultura, ţara şi obiceiurile.

Vorbeşte simplu şi clar, ca să-i întâmpine cât mai bine pe participanţii celei de-a treia ediţii a Festivalului Migraţie şi Drepturile Omului (MIDO), pe scările singurei moschei din Cluj-Napoca, de pe strada Păstorului. E Ayman Yanes, primul mediator intercultural din Cluj, convins că trebuie să existe un om, o persoană, care să "rânduiască treburile pentru străinii care vin la Cluj".

Palestinian de origine, dar cu sufletul ardelean convins, locuieşte în Siria, iar actualmente la Cluj. Calm, spune că meseria sa, dincolo de relaţiile interinstituţionale, înseamnă o mână deschisă către celălalt. Crede că pentru o bună convieţuire multiculturală, după respectarea legilor, vine respectul şi prietenia. "În momentul în care găseşti apropiere faţă de o persoană se menţine legătura direct şi aceasta începe să se integreze, să discute mai deschis, mai apropiat, ca în evenimentul de azi, în care am încercat să mediez, să apropii instituţiile într-un centru pe care mulţi nu l-au vizitat, deşi are porţile deschise de dimineaţa până seara târziu. Oamenii nu-şi dau seama ce e, trecând prin zonă, dar e la fel ca o biserică. Intri în ea când doreşti, nu-ţi impune nimeni ora. Dorim să vină cât mai mulţi oameni, ca să vadă că nu este cineva care pune un zid, tocmai când întinzi o mână trebuie spart acel zid", spune Ayman. În acest timp în moschee se derulează primul workshop despre cultura şi lumea islamică, din cadrul MIDO, care a început ieri în Cluj-Napoca.

Ayman Yanes are peste 40 de ani şi explică simplu că-i place să ajute oamenii. A simţit pe pielea lui contactul diferit cu România, în 1984, când a venit să studieze Construcţiile civile şi s-a îndrăgostit de Cluj. A venit la fratele lui care învăţa Medicina.

"Sunt clujean cu inima de atât timp şi nu accept ca cineva să vorbească urât despre Cluj", răspunde Ayman. "Clujul e frumos, e un important centru universitar, multicultural. În Cluj toată lumea este bine primită şi nimeni nu cred că a simţit pe cineva care l-a apostrofat, cum se întâmplă în altă parte. În Cluj oamenii ştiu să-i primească pe toţi străinii, pe toate naţiile lumii. Clujul e un centru universitar, un exemplu", explică palestinianul.

Nu este angajat, dar activitatea pe care o desfăşoară la Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADO) Cluj îi apropie pe străini de cultura românească. Cântăreşte bine ceea ce spune, ca să transmită mesajul cât mai corect. Spune deschis că e o plăcere să lucreze ca mediator. În curând se împlinesc aproape trei ani de când lucrează ca mediator. Îşi aminteşte, amuzat, că într-un caz, în momentul când le explica oamenilor din ţările din afara Uniunii Europene ce e o organizaţie nonguvernamentală, mulţi credeau că pot primi bani gratis.

"Sigur, există şi posibilitatea ajutorului material, se fac anchete sociale. Cazul a primit o maşină de spălat şi un frigider, gluma a devenit realitate şi a văzut că există şi ajutor material", arată primul mediator intercultural din Cluj. "E foarte important să existe o persoană care să-i îndrume pe străini în direcţiile în care au nevoie, fie persoane sau instituţii. Oricum ajutam oamenii cu mare plăcere şi înainte să fiu mediator, dar, când am văzut că există şi posibilitatea asta, am acceptat. Acum cetăţenii altei naţii au ocazia să înţeleagă că aici oamenii nu sunt ca un obiect străin aruncat, să înţeleagă că fac parte din societate. Important pentru fiecare să găsească o cale ca să-i apropie între ei, sau cu instituţiile guvernamentale şi nonguvernamentale. În momentul în care nu există cine să facă această legătură, apare frica sau teama comunităţilor de a se regăsi şi de a se integra în alt mediu. Trebuie să fie cineva care să rânduiască treburile pentru străinii care ajung la Cluj", conchide.

LADO Cluj are cinci mediatori interculturali, iar în ultimii trei ani, de când a pus la punct proiectul, instituţia a oferit suport pentru aproximativ 1.000 de cetăţeni străini din ţările din afara Uniunii Europene.

 

 

Etichete
Comenteaza