Un asteroid gigantic s-ar putea izbi de Lună, afectând și Pământul: ”Ar fi cel mai mare impact din ultimii aproximativ 5.000 de ani”
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 16:31
- Eveniment
- Ascultă știrea

Coliziunea ar putea avea loc în 2032, iar specialiștii spun că dacă se va produce, va fi cel mai mare impact din ultimii aproximativ 5.000 de ani.
Cercetătorii au declarat că, dacă un asteroid gigantic se va izbi de Lună în 2032, ar putea trimite resturi lunare spre Pământ, ceea ce ar reprezenta un risc pentru sateliți, dar ar crea și o ploaie de meteoriți rară și spectaculos de vie, vizibilă pe cer.
Asteroidul 2024 YR4 a declanșat un răspuns de apărare planetară la începutul acestui an, după ce observațiile telescopice au dezvăluit că „ucigașul de orașe” avea o șansă de 3% să se ciocnească cu Pământul.
Observațiile ulterioare au descoperit că probabilitatea ca un asteroid, estimat la aproximativ 53-67 de metri lățime, să lovească Pământul era neglijabil de mică, de 0,0017% - deși Luna ar fi în continuare amenințată.
Probabilitatea ca roca spațială să lovească cel mai apropiat vecin al Pământului a crescut de atunci la 4,3%, conform datelor de la telescopul spațial James Webb, scrie theguardian.com.
Un studiu publicat luna trecută de cercetători de la universități canadiene, a cartografiat modul în care impactul asteroidului asupra Lunii ar putea desprinde rocile care s-ar putea îndrepta spre Pământ. S-a simulat modul în care impactul ar putea crea un crater cu diametrul de aproximativ 1 km pe suprafața Lunii și ar putea lansa milioane de kilograme de resturi în afara orbita Lunii și către Pământ, unde ar ajunge câteva zile mai târziu.
„Dacă 2024 YR4 va lovi Luna în 2032, va fi (statistic vorbind) cel mai mare impact din ultimii aproximativ 5.000 de ani”, se arată în raport. „Ploaia de meteoriți rezultată pe Pământ ar putea fi atrăgătoare.”
Deși multe dintre rocile lunare de dimensiuni cuprinse între milimetri și centimetri s-ar arde în atmosfera Pământului și nu ar reprezenta o amenințare pentru oameni, o parte din material ar putea fi captat pe orbita Pământului, reprezentând un pericol pentru sateliți, nave spațiale și astronauți.
Autorul principal al studiului, Dr. Paul Wiegert de la Universitatea Western Ontario, a declarat pentru Agence France-Presse că impactul asupra suprafeței Lunii ar fi „comparabil cu o explozie nucleară de amploare în ceea ce privește cantitatea de energie eliberată”.
„O rocă de mărimea unui centimetru care se deplasează cu zeci de mii de metri pe secundă este foarte asemănătoare cu un glonț”, a adăugat el.
Studiul arată că „considerațiile privind apărarea planetară” ar trebui extinse pentru a acoperi amenințările la adresa zonelor îndepărtate de spațiul apropiat de Pământ.
NASA și alte agenții spațiale naționale urmăresc de mult timp asteroizii și cometele care ar putea amenința planeta și lucrează la modalități de a face față unei posibile coliziuni.
Asteroidul 2024 YR4, care orbitează Soarele, este acum prea departe pentru a fi observat corespunzător și nu se așteaptă să fie vizibil din nou până în 2028, când cercetătorii îi vor putea reevalua dimensiunea și traiectoria.