Ucrainenii fug și din Israel din cauza războiului. Un zbor îi va aduce luni la Cluj

Ucrainenii fug și din Israel din cauza războiului. Un zbor îi va aduce luni la Cluj
| Foto: DSU

Nevoiți să îi părăsească propria țară, ucrainenii refugiați în Israel au dat peste un nou conflict din calea căruia încearcă să scape.

La solicitarea Ambasadei Ucrainei, România a asigurat preluarea a 220 de cetăţeni ucraineni evacuaţi din Israel, care au ajuns sâmbătă la București. În data de 16 octombrie, un transport cu cetăţeni ucraineni va sosi pe Aeroportul Internaţional ''Avram Iancu'' din Cluj-Napoca.

Cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Avram Iancu" al judeţului Cluj, echipele medicale SMURD vor asigura asistenţă medicală de specialitate acestora. Totodată, autorităţile române vor pune la dispoziţie spaţii temporare de cazare.

''Este important de menţionat că România acţionează în conformitate cu principiile de solidaritate internaţională, sprijinind cetăţenii israelieni, dar şi ucraineni în această perioadă dificilă, demonstrându-şi ferm angajamentul faţă de pace şi stabilitate'', menţionează DSU.

La sosirea în ţară, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul General pentru Imigrări vor asigura în regim de urgenţă permisul de intrare pe teritoriul României a cetăţenilor evacuaţi, precum şi asigurarea unui regim prioritar la efectuarea procedurilor de trecere a frontierei.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) va asigura cazarea temporară şi hrană pe perioada cazării şi va sprijini cetăţenii ucraineni care doresc ulterior să părăsească România şi nu au posibilităţi financiare.

''Întreaga misiune umanitară se desfăşoară sub coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), iar pentru realizarea acestei acţiuni complexe subliniem importanţa implicării rapide a tuturor instituţiilor amintite anterior, angrenate în gestionarea acestei situaţii, inclusiv sprijinul oferit de Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti şi Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, respectiv Consiliului Naţional Român pentru Refugiaţi (CNRR) şi International Justice Mission (IJM).

De asemenea, în vederea îndeplinirii cu succes a misiunii umanitare, DSU se află în legătură şi cu reprezentanţi ai Ambasadei Ucrainei din Israel'', mai arată DSU.

Comenteaza