Ucraina ar fi primit obuze românești: "Made by Romarm in 2022"

Ucraina ar fi primit obuze românești: "Made by Romarm in 2022"

Imagini cu ceea ce ar putea să fie armament trimis de România armatei ucrainene au fost publicate pe un cont de Twitter care monitorizează încă de la începutul războiului evoluţia armamentului din ambele tabere.

"O privire neobișnuită în interiorul unui obuzier autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika de 122 mm - care arată că vehiculul este încărcat cu muniție HE-FRAG fabricată de Romarm în 2022", precizează Ukraine Weapons Tracker, pe Twitter, conform stiripesurse.ro. Contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker monitorizează încă de la începutul războiului evoluţia armamentului din ambele tabere

Obuzierul autopropulsat 2S1 Gvozdika a făcut parte inclusiv din dotarea Armatei Române, fiind un model exportat în toate ţările fostului bloc sovietic. România deţine 6 astfel de obuziere, dar toate sunt scoase din uz încă din 2005.

Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.

Întrebat într-o conferință de presă, susținută pe 12 aprilie 2022, ce armament trimite România în Ucraina, președintele Klaus Iohannis a spus că nu e bine să fie făcute "declaraţii publice îndelungate" pe această temă.

"Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu", a răspuns Iohannis.

Comenteaza