Tribunalul: “cotizaţii în stil mafiot” la Direcţia Silvică Cluj

Tribunalul: “cotizaţii în stil mafiot” la Direcţia Silvică Cluj
În Direcţia Silvică Cluj se practică strângerea unor cotizaţii în stil mafiot, se arată în motivarea Tribunalului clujean la arestarea preventivă a lui Traian Mariş. „Cotizaţiile” s-ar face pentru asigurarea posturilor, funcţiilor şi pentru acoperirea furturilor de material lemnos, „activităţi ilicite în care s-ar părea că sunt implicaţi majoritatea angajaţilor acestei instituţii”, spune judecătorul.

Traian Mariş a fost arestat preventiv în 18 aprilie sub acuzaţia de luare de mită. Acesta a negat că ar fi primit bani de la denunţători sau alte persoane, iar în privinţa flagrantului, când a fost găsită la domiciliul său suma de 10.000 de lei (bani marcaţi) primită de la Valentin Mariş, a spus că banii i-au fost daţi în „considerarea unei vechi relaţii de prietenie".

Declaraţiile date de denunţători au scos la iveală, însă, probleme mult mai grave, respectiv practici mafiote generalizate, ce durează încă de pe vremea fostului şef al Direcţiei Silvice, Ioan Morar, acuzat de unul dintre foştii subalterni că ar fi primit sute de mii de euro.

„Din actele de la dosarul de urmărire penală (...) transpare faptul că în cadrul Direcţiei Silvice Cluj se manifestă o conduită profesională a angajaţilor acestei instituţii care conduce la concluzia că se practică strângerea unor cotizaţii în stil mafiot, plăţi ce ar părea să fie făcute pentru asigurarea posturilor, funcţiilor şi pentru acoperirea furturilor de material lemnos, activităţi ilicite în care s-ar părea că sunt implicaţi majoritatea angajaţilor acestei instituţii, evident sub oblăduirea şi protecţia inculpatului, care este tocmai persoana ce ar trebui să vegheze la respectarea strictă a normelor legale şi la combaterea unor practici de acest gen", arată judecătorul în motivarea deciziei de a emite mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Traian Mariş. Totodată, magistratul Tribunalului Cluj consideră că „este demn de aminit şi faptul că organisme mass media au informat opinia publică despre dezastrul existent în pădurile din ţara noastră, dezastru ce este „administrat" tocmai de cei care au rolul şi menirea de a proteja pădurea", iar stoparea fenomenului corupţiei din acest domeniu este necesară.

Comenteaza