Caz de mită la viitorul Muzeu de Istorie din Cluj. DNA a trmis în judecată doi inculpați

Doi administratori ai unei societăți comerciale au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar în care sunt acuzați de dare de mită în legătură cu realizarea investiției 'Complex Muzeal - Galeria Istorică a Transilvaniei' desfășurată de Muzeul Național de Istorie Cluj.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, luni, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a doi asociați și administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.
'În perioada aprilie - octombrie 2024, inculpatul L.F. ar fi promis unui funcționar public din cadrul Muzeului Național de Istorie Cluj, în calitate de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziție publică pentru realizarea investiției 'Complex Muzeal - Galeria Istorică a Transilvaniei', în mod direct, dar și prin intermediul inculpatei S.C., o sumă de bani corespunzătoare procentului de 1% din valoarea proiectului, precum și suma de 1.500 de euro pe lună, acordată pe perioada derulării procedurii de achiziție publică, în scopul favorizării asocierii de firme pe care o reprezenta, pentru câștigarea licitației publice, iar ulterior, la datele de 14 și 21 octombrie 2024, i-ar fi remis persoanei respective suma totală de 7.500 lei (echivalentul sumei lunare de 1.500 euro promise anterior)', notează procurorii anticorupție în rechizitoriul trimis instanței.
În contextul aprobării proiectului 'Complex Muzeal - Galeria Istorică a Transilvaniei' prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a publicat în luna februarie 2024 un anunț de participare în SEAP, având ca obiect Servicii de proiectare și lucrări de execuție construcții și instalații, cu o valoare estimată de 112.403.618 lei (aproximativ 23 de milioane de euro), menționează anchetatorii.
'În cursul lunilor aprilie și mai 2024, în timp ce procedura de atribuire a contractului menționat anterior era în curs de derulare, inculpatul L.F., beneficiind de ajutorul inculpatei S.C., s-ar fi întâlnit de mai multe ori, atât în municipiul Cluj, cât și în municipiul București, cu președinta comisiei de evaluare a ofertelor, ocazie cu care ar fi încercat să o convingă pe aceasta din urmă să îl ajute să câștige licitația respectivă. Astfel, în cadrul acestor întâlniri, inculpatul L.F. i-ar fi promis persoanei respective acordarea unui procent de succes la momentul semnării contractului. Ulterior, la datele de 14 și 21 octombrie 2024, inculpatul L.F. i-ar fi remis președintei comisiei de evaluare a ofertelor suma totală de 7.500 de lei', arată DNA.
În cadrul celor două întâlniri menționate, intermediate de administratoră, celălalt asociat i-ar fi promis persoanei respective cu titlu de mită un procent de 1% din valoarea contractului în cazul câștigării licitației, explicând, totodată, modul cum se va remite suma corespunzătoare procentului de 1%, din valoarea contractului de 112.403.618 lei, precum și suma de 1.500 euro pe lună, acordată pe perioada derulării procedurii de achiziție publică, spun procurorii.
'Cu această ocazie, inculpata S.C. le-a promis atât inculpatului L.F., cât și președintei comisiei de evaluare a ofertelor că îi va ajuta în ce privește remiterea sumei corespunzătoare procentului de 1% din valoarea contractului, prin încheierea unui contract de management simulat', informează anchetatorii.
Dosarul de urmărire penală a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.