Foto Tradițiile clujene, promovate în cadrul emisiunii lui Grigore Leșe la Televiziunea Română

Tradițiile clujene, promovate în cadrul emisiunii lui Grigore Leșe la Televiziunea Română
| Foto: Facebook.com/cjcluj
Tradițiile clujene, promovate în cadrul emisiunii lui Grigore Leșe la Televiziunea Română
Tradițiile clujene, promovate în cadrul emisiunii lui Grigore Leșe la Televiziunea Română
Tradițiile clujene, promovate în cadrul emisiunii lui Grigore Leșe la Televiziunea Română

Două grupuri tradiționale reprezentative, din județul Cluj, se află la București în aceste zile pentru a filma câteva emisiuni ce vor fi difuzate în această toamnă, de Televiziunea națională.

Este vorba de Grupul Tradițional al Sătenilor din Negreni, înființat în anul 2012, coordonatori prof. Florina Varadi și Părintele Marian Văcariu și Grupul Tradiții Ormănene, înființat în anul 2016, coordonator d-na Aurora Cosma.

Invitația sosită la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, a venit din partea Televiziunii Române pentru emisiunea Drumul lui Leșe, gazda emisiunii fiind cunoscutul om de cultură tradițională, prof. dr. Grigore Leșe.

Ținutele autentice, horile, chiuiturile și jocurile tradiționale specifice zonelor din care provin cele două grupuri, au fost primite cu mare bucurie, de către producătorul emisiunii și întreaga echipă TVR.

Au fost prezentate momente Tradiționale din satele clujene, care au adus mult succes de-a lungul timpului, celor două grupuri, atât în țară cât și în străinătate.

Pentru Grupul de la Orman, muzica a fost asigurată de un Trio Transilvan, condus de primașul Dinu Mureșan, care în acest an, a obținut locul I, la Festivalul Internațional de Folclor din ZAKOPANE pentru secțiunea muzică tradițională.

Pentru grupul de la Negreni, acompaniamentul a fost asigurat de dobașul satului și hededușul (care cântă la vioară cu goarnă), Gheorghe Chirilă. Acesta a obținut în anul 2022 premiul pentru Instrumentul Unic din Festival la ZAKOPANE și dobașul din Negreni.

Joc de început, românește, învârtita rară, învârtita iute, luncanul și roata, sunt jocuri specifice zonelor reprezentate de către jucăuși și care s-au bucurat de aprecierile organizatorilor.

La Festivalul Internațional de Folclor din ZAKOPANE Grupul Tradițional din Negreni a obținut Premiul Special al juriului și premiul I, din partea primarului orașului pentru păstrarea Rădăcinilor!

Delegația care a însoțit cele două grupuri este formată din Claudiu Cubleșan, consultant artistic și manager Adriana Irimieș. Proiectele culturale ale CJCPCT se desfășoară cu sprijinul CONSILIULUI JUDEȚEAN CLUJ.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza