Tone de carne expirată, gata să fie pusă în vânzare la Cluj VIDEO

Tone de carne expirată, gata să fie pusă în vânzare la Cluj VIDEO
Trei tone de carne de pui expirată urma să fie pusă în vânzare în magazinele din Cluj. Carnea a fost importată din Anglia, iar alte aproape 17 tone au ajuns în judeţul Bihor şi Bucureşti. Inspectorii urmează să facă şi aici controale pentru a stabili dacă produsele prezintă aceleaşi deficienţe.

Dacă angajaţii de la Protecţia Consumatorului nu ar fi intervenit, carnea expirată ar fi ajuns în magazine şi implicit la oameni. Cele 20 de tone au fost distribuite în Cluj-Napoca, dar şi în judeţul Bihor sau în Bucureşti.

În depozitul în care era ţinută carnea s-au găsit pachete desfăcute şi ambalaje rupte. O parte din produse erau aşezate direct pe sol. Nereguli au fost descoperite şi pe etichete.

"Faptul că pe eticheta ambalajelor era trecut termenul de "a se folosi înainte de", "a se consuma înainte de" decembrie 2011 şi alăturat era o frază prin care i se permitea produsului să fie congelat este total contrar normelor în vigoare", explică şeful CJPC Cluj, Mircea Radu.

Consumul de carne expirată duce la toxiinfecţii alimentare. Stările de greaţă şi durerile abdominale sunt doar câteva dintre simptome. Cei mai afectaţi sunt copiii şi persoanele în vârstă.

"Pot să apară tulburări digestive foarte serioase de tip toxiinfecţie alimentară, acestea sunt cele mai serioase", avertizează nutriţionistul Nicolae Hâncu. "Alimentele alterate, în general, sunt mult mai periculoase pentru copii şi vârstnici pentru că organismul lor este mai fragil, trăiesc într-un echilibru mult mai uşor de dezechilibrat", adaugă el.

Inspectorii de la Protecţia consumatorului au declarat că întreaga cantitate de carne expirată va fi cel mai probabil distrusă. Firmei i s-a aplicat şi o sancţiune de 20.000 de lei.

Reporter: A. Popa, B. Suciu
Imagine: L. Ersek, C. Fedeleş

Comenteaza