Studenţii care votează primesc zi liberă luni VIDEO

Studenţii care votează primesc zi liberă luni VIDEO
Ministerul Educaţiei a acceptat doar una din solicitările studenţilor legate de alegerile din 9 decembrie. Este vorba despre ziua liberă care va fi acordată tinerilor în 10 decembrie. O altă cerere a organizaţiilor studenţeşti, privind decontarea transportului până acasă, pentru ca tinerii să poată vota în localitatea de domiciliu, au fost respinsă de Guvern.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a solicitat Guvernului gratuitate pe mijloacele de transport în comun în intervalul 7-10 decembrie şi suspendarea cursurilor în data de 10 decembrie pentru a stimula prezenţa studenţilor la vot. Ministrul Educaţiei a fost de acord doar cu ultima facilitate şi numai după intervenţia premierului Victor Ponta. O reacţie tardivă care are puţine şanse să îi mobilizeze la vot pe studenţii din Cluj care locuiesc în alte localităţi. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Reprezentanţii studenţilor speră ca de ziua liberă din 10 decembrie să profite cât mai mulţi tineri.

"Este foarte important să avem o zi liberă să putem exercita dreptul de vot", spune Anamaria Iuga, preşedintele Societăţii Studenţilor Europenişti din Cluj. "Ţara are nevoie de votul nostru. Mi se pare corect ca în cazul acesta în care nu avem drept de vot în localitatatea unde studiem să mergem acasă şi să votăm. Această zi ne ajută să nu lipsim de la cursuri, seminarii. Nu pot garanta că toţi vor vota, însă mare parte care vor pleca acasă vor şi vota".

Universităţile clujene nu au primit încă nici un comunicat din partea Ministerului Educaţiei care să confirme oficial supendarea cursurilor în data de 10 decembrie. Contactaţi de Realitatea TV Cluj, reprezentanţii ministerului au declarat că o notă cu titlu de recomandare va fi trimisă universităţilor zilele acestea. La alegerile parlamentare, legislaţia permite exercitarea votului doar în localitatea de domiciliu.

Reporter Cristian Todea
Operator Cristi Rus

 

Comenteaza