Statistică: 38 din 100.000 de clujeni au fost diagnosticaţi cu TBC anul trecut

Statistică: 38 din 100.000 de clujeni au fost diagnosticaţi cu TBC anul trecut
38 din 100.000 de clujeni au fost diagnosticaţi cu tuberculoză anul trecut, numărul acestora fiind cu circa 50% mai mic faţă de media naţională a celor care suferă de această boală infecţioasă.

Anul trecut, în România au fost diagnosticate peste 12.000 cazuri noi şi circa 2.000 de recidive. Cifrele ne fac fruntaşi în cele mai "negre" clasamente: din Uniunea Europeană, spre exemplu, România este ţara cu cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză.

În ultimii 15 ani, numărul bolnavilor s-a înjumătăţit, apreciază specialiştii clujeni. "Anul trecut, în judeţul Cluj, incidenţa tuberculozei a fost 38 de bolnavi la 100.000 de locuitori, în scădere faţă de anul trecut. Adică au fost în jur de 250 de bolnavi, din care 160-170 contagioşi", a explicat doctorul Vasile Mureşan, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello" din Cluj-Napoca.

Tuberculoză este o boală infecțioasă provocată de bacilul Koch sau Mycobacterium tuberculosis. Deşi este considerată o boală "a sărăciei", nu doar cei care provin din medii defavorizate sunt expuşi la îmbolnăvire.

"E adevărat că afectează, de obicei, boala afectează populaţiile cu un nivel de trai mai scăzut, dar asta nu înseamnă că sunt scutiţi oamenii de afaceri, studenţii sau chiar medicii, bineînţeles, în număr redus. Cea mai severă formă a acestei boli se numește tuberculoză pulmonară, de care suferă circa 90% dintre bolnavi, iar restul de 10% la alte organe - de la creier până ficat, de la ochi până la organe genitale, de la oase până la ganglioni", a precizat Mureşan. Statisticile arată că 85% dintre bolnavi se vindecă dacă urmează tratamentul corect.

Printre manifestările bolii se numără: tuse persistentă (peste 3 săptămâni), durere în piept, febră şi frisoane, expectoraţie cu sânge, transpiraţii nocturne, slăbiciune şi oboseală, pierderea poftei de mâncare, precum şi scăderea în greutate.

O altă modalitatea de prevenire a tuberculozei este vaccinare cu Bacil Calmette-Guerin sau BCG, care este un vaccin cu tulpini vii împotriva tuberculozei. Vaccinul a fost descoperit în 1920 și a rămas și în ziua de astăzi singurul disponibil împotriva tuberculozei. Vaccinul este administrat la sugari pentru a preveni apariția unor forme mai grave ale bolii. În majoritatea țărilor (inclusiv România), vaccinul BCG se face bebelușilor, încă din maternitate.

La nivel mondial, aproximativ 2 milioane de persoane mor anual din cauza acestei boli, tuberculoza fiind a doua cauză de deces de natura infecțioasă din lume. Ministerul Sănătății a adoptat o Strategie Națională de Control al Tuberculozei în România pentru anii 2015-2020, care are ca scop eliminarea TBC ca problemă de sănătate publică în România până în 2050.

Ziua mondială a tuberculozei se sărbătorește anual pe 24 martie, dată la care, în urmă cu 123 de ani, Robert Koch prezenta comunității medicale din Berlin descoperirea sa: bacilul tuberculozei.

Comenteaza