Și taximetriștii protestează la Cluj. Ce nemulțimiri au

Și taximetriștii protestează la Cluj. Ce nemulțimiri au
| Foto: Mediafax

O parte dintre taximetriștii clujeni vor potesta joi, 25 mai 2023, pentru a-și cere dreptul de a circula pe toate benzile de transport public în comun. În prezent, aceștia pot circula doar pe benzile dedicate de pe bulevardul N. Titulescu, Splaiul Independenței, Regele Ferdinand și Calea Florești. Măsura se bazează pe un studiu realizat de specialiști de la Universitatea Tehnică.

Taximetreștii de la Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) filiala Cluj au anunțat un protest joi, 25 mai 2023, ce are ca scop semnalizarea lipsei de aplicativitate a art.20 pct 5 din legea 38/2003, conform căreia „taxiurile pot circula în localități pe pistele special amenajate pentru mijloacele de transport auto în comun, fără a perturba circulația acestora”.  Ei susțin că taxiurile sunt o utilitate publică, conform legii nr. 38/2003. Taximetriștii clujeni au declarat că din moment ce ei respectă legea și legislația în vigoare, se așteaptă ca administrația locală să facă la fel.  Taximetriștii clujeni vor protesta în acest sens, cu plecare de pe strada Slănic, la prima parcare (școala Elf) de pe partea dreaptă, la urcare, la ora 11:00. 

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania arată că nu se raliază protestului: 

”Ne simțim obligați să facem următoarele precizări pentru clujeni:

- Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania NU este angrenată în niciun fel în organizarea protestului anunțat pentru joi, 25.05.2023.

- Membrii asociației NU vor participa la acest protest, credem de cuviință că orice perturbare a traficului din municipiu este inutilă în situația dată.

- Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania, în contradictoriu cu pârâții, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Cluj-Napoca prin Primar, are pe rolul instanței de contencios administrativ dosarul 2585/117/2022 având ca obiect anulare act emis de autorități publice locale, în speță HCL 5/18.01.2022 cu următorul termen la 23.06.2023, document în urma căruia a fost reglementat, în mod incorect, accesul taximetrelor pe benzile dedicate BUS, reglementat clar de Art.20 din Legea 38/2003.

- La momentul redactării prezentei circulația taximetrelor pe benzile de BUS NU este restricționată, colegii accesând aceste benzi, fapt reglementat de Legea 38/2003, lege specială. Drept dovadă cele 8 procese verbale încheiate de organele abilitate anulate în instanță!

- Facem precizarea că serviciul de taximetrie, colegii care prestează acest serviciu, NU doresc accesarea acestor benzi speciale pentru confortul propriu, ele fiind accesate exclusiv pentru ca clienții serviciului să ajungă de la A la B în cel mai scurt timp, acesta fiind și rolul serviciului, acela de a deservi pasagerii/clienții serviciului de transport public local mai rapid decât serviciul de transport în comun. Cu aleasă considerație, Vicepreședinte, Ioan Pugna”.

Comenteaza