Serviciul de permise și înmatriculări auto din Gheorgheni ar putea fi mutat la ieșirea din Cluj

Serviciul de permise și înmatriculări auto din Gheorgheni ar putea fi mutat la ieșirea din Cluj

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor de pe strada Albac ar putea fi mutat în sediul Vămii din Someșeni. Propunerea aparține prefectului Mircea Abrudean.

Invitat la emisiunea ZIUA LIVE, prefectul Clujului a precizat că o relocare a acestui serviciu este absolut obligatorie pentru a asigura condiții proprii atât pentru cetățeni, cât și pentru angajați.

”Am fost să văd condițiile în care lucrează colegii mei și în care cetățenii își rezolvă problemele legate de acest domeniu. Constatarea nu este una fericită, cel puțin în cazul permiselor și înmatriculărilor, care funcționează pe Albac în condiții absolut improprii. Din punctul de vedere al cetățenilor care se duc la ghișeu, zona de așteptare este una foarte mică.

Oamenii stau la cozi, uneori afară în frig și ploaie, nu sunt locuri de parcare, astfel că cei care vin la acest serviciu blochează aproape un întreg cartier. Am avut o mulțime de sesizări de la cetățenii afectați de activitatea acestui serviciu. Vorbim de peste 500 de oameni care vin zilnic pentru diverse probleme aici.

Sigur vin cu mașina, blochează parcările altora, că n-au unde să parcheze. La fel de impropriu este spațiul și pentru lucrătorii serviciului, care își desfășoară activitatea în condiții greu de imaginat, în spatele ghișeelor sunt niște holuri de jumătate de metru, pentru că restul e ocupat de arhivă. Constatarea e extrem de tristă”, a spus Mircea Abrudean. El are în vedere mai multe variante pentru rezolvarea situației.

”O soluție, care este și o prioritare a guvernului, se referă la descentralizarea serviciilor publice comunitare și aducerea lor cât mai aproape de cetățeni. Asta ar însemna să ducem Serviciul de Înmatriculări dar și cel de Pașapoarte înspre capetele de județ, respectiv Câmpia Turzii, Dej, Huedin.

Acolo vor absorbi mare parte și din comunele alăturate. Astfel, degrevăm în primul rând traficul din Cluj și îi scutim pe oamenii din județ de un drum până la Cluj-Napoca, să își rezolve aceste probleme. Sigur că principalul impediment în acest caz este lipsa de personal”, a explicat Mircea Abrudean.

Prefectul a găsit o locație mult mai potrivită pentru sediul Serviciului de Permise și Înmatriculări Auto. ”Relocarea serviciului din zona Albac e un proiect care a mai fost discutat acum câțiva ani, dar nu s-a finalizat. Am identificat o locație potrivită, sediul Vămii din Someșeni; oricum o parte dintre funcționarii de la Vamă se vor muta pe Dorobanților în noul corp al Direcției Finanțelor.

Spațiul de la Vamă permite acest serviciu de relații cu publicul. Este suficient spațiu pentru public, pentru lucrători, ca activitatea să se desfășoare în condiții normale. Foarte important: există și locuri de parcare. În plus, acolo există un teren nefolosit al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Am început discuții să putem amenaja locuri suplimentare de parcare pe acesta”, a adăugat Abrudean.

Odată cu un sediu nou s-ar rezolva mai multe probleme legate de activitatea acestui serviciu, inclusiv cele referitoare la organizarea și desfășurarea examenelor pentru obținerea permiselor auto.

Abrudean a precizat că a discutat cu autoritățile de la Câmpia Turzii, Dej și Huedin pentru a găsi spații pentru viitoarele birouri ale acestor servicii în județ și că a găsit susținere din partea acestora. În plus, și la București există deschidere față de acest proiect.

”Am discutat inclusiv cu ministrul de Interne și a spus că ne dă tot concursul pentru acest proiect de relocare. Direcția Generală Permise și Înmatriculări din MAI trebuie să aprobe aceste relocări, pentru că sunt niște condiții tehnice pe care e obligatoriu să le îndeplinim.

Și pe care, din fericire, le îndeplinim pentru că sediul Vămii e dotat cu tot ce e necesar. Clădirea este a Ministerului Finanțelor, așa că am avut discuții și cu conducerea Direcției Județene a Finanțelor Publice, și la minister să avem un protocol de colaborare. Și aici există deschidere, așa că teoretic nu ar trebui să existe niciun impediment pentru mutarea acestui serviciu”, a mai spus prefectul Clujului, la ZIUA LIVE.

Comenteaza