Serviciul de cafea şi mobila lui Ceauşescu de la Cluj, neatinse după două decenii în casa de protocol. Vezi cum arăta casa dictatorului GALERIE FOTO / VIDEO

Serviciul de cafea şi mobila lui Ceauşescu de la Cluj, neatinse după două decenii în casa de protocol. Vezi cum arăta casa dictatorului GALERIE FOTO / VIDEO
PNŢCD Cluj, care ocupă acum clădirea, a moştenit inclusiv serviciul de cafea al dictatorilor.
Casa în care locuia cuplul Ceauşescu la Cluj a rămas aproape neschimbată, la aproape 21 de ani de la moartea dictatorului şi a soţiei sale.

Dormitorul, biroul de secretariat şi mobila au rămas aproape intacte în ultimii 20 de ani în casa unde locuia cuplul Ceauşescu la Cluj. PNŢCD Cluj, care ocupă acum clădirea, a moştenit inclusiv serviciul de cafea al dictatorilor.

„Nu le folosim pentru că sunt foarte mici. Avem ceştile de atunci, de când erau ei. Avem şi farfuriile aurite din care servea masa dictatorul. Acum nu le folosim, pentru că acum nu prea mâncăm în sediu", spune administratorul clădirii, Mircea Fărcaş.

În sala de conferinţe a clădirii de protocol, de pe strada Cardinal Iuliu Hossu - numită pe vremea fostului regim Ivan Pavlov - era amplasată, în timpul vechiului regim, o masă masivă şi mobilă. „Majoritatea s-a păstrat, pe urmă cineva a venit şi a luat-o. Din dormitor şi din camera mare, de conferinţe, a dispărut tot", spune Radu Creţu, care a făcut parte din grupul ce, în ianuarie 1990, deschidea pentru prima dată casa lui Ceauşescu de la Cluj, după răsturnarea regimului.

Liftul prin care le era trimisă mâncarea Ceauşeştilor de la bucătărie este funcţional

Clădirea unde era cazat cuplul prezidenţial avea o instalaţie prin care mâncarea, gătită în bucătăria din subsolul casei, era urcată, prin intermediul unui lift, direct în dormitorul acestora. Instalaţia este funcţională şi acum, dar este obturată de diverse obiecte depozitate de RAAPPS în subsol şi pe holuri.

Ziuadecj.ro l-a găsit şi pe ultimul administrator al Gospodăriei de Partid, actuala Regie de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat a Statului (RAAPPS), Ştefan Ciubăncan. Reporterul l-a abordat pe acesta într-o discuţie informală în locuinţa acestuia din centrul Clujului, dar fostul revizor a refuzat să fie filmat sau fotografiat.

Ştefan Ciubăncan a fost revizor pentru Gospodăria de Partid la Cluj, timp de 16 ani, înainte de Revoluţie. A supravegheat ferma agricolă din Apahida, cele trei case de protocol de pe strada Pavlov din Cluj-Napoca, hotelul Victoria din centrul oraşului şi garajul de pe Calea Dorobanţilor care se ocupa cu prioritate de membrii UTC şi cei din Comitetul Judeţean de Partid.

Casa securiştilor care îl păzeau pe Ceauşescu este acum părăsită

Cele trei case de oaspeţi de pe strada Pavlov, actuală Cardinal Iuliu Hossu, „aveau regim special", spune el. Aici dormeau membrii plini sau supleanţi ai Comitetului Central al PCR şi chiar Nicolae şi Elena Ceauşescu. Astfel de imobile se mai aflau şi în Gilău şi în incinta fermei Steluţa din vecinătatea oraşului Cluj-Napoca. „Dar acestea nu au fost folosite niciodată de nomenclatură. Clădirea din Gilău era administrată de Ocolul Silvic şi atunci şi acum, iar cea de la ferma Steluţa era în administrarea IAS-ului. Se putea organiza câte o masă acolo dacă era cazul, dar în 16 ani nimeni n-a rămas peste noapte, nici în Gilău şi nici la Steluţa. Eventual prim-secretarul de partid din judeţ făcea o vizită, trecea pe acolo, eventual servea o masă", spune fostul revizor, actual expert contabil.

„După Revoluţie s-a ales praful de tot, praf şi pulbere s-au făcut", spune el fără ocolişuri. În special cele trei case de oaspeţi, unde erau cazaţi membrii Comitetului Central şi chiar Elena şi Nicolae Ceauşescu. „S-ar fi făcut bani frumoşi de pe seama lor, nu trebuia investit absolut nimic, totul era nou sau reparat. Erau condiţii bune, şi Ceauşescu dormea acolo. Avea o cameră pentru el şi mai era una pentru Elena Ceauşescu, erau două dormitoare în casa unde acum sunt ţărăniştii. Acum totul s-a făcut praf", spune el.

Gospodăria de Stat avea în administrare, pe strada Pavlov, trei vile de protocol: una pentru cuplul Ceauşescu, una pentru primul-ministru şi o a treia pentru angajaţii Securităţii care păzeau cuplul prezidenţial. În acest moment, în clădirea unde era cazat premierul funcţionează un restaurant, în vreme ce casa ocupată de Securitate, retrocedată foştilor proprietari, este părăsită de mai mulţi ani.

Fotografii Ioana TOHAT; video Mihai PRODAN

Comenteaza