Seplecan, audiat în procesul fostului preşedinte CJ, Horea Uioreanu

Seplecan, audiat în procesul fostului preşedinte CJ, Horea Uioreanu
Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, a fost audiat luni în procesul fostului şef al forului administrativ judeţean, Horea Uioreanu, judecat pentru corupţie.

Liberalul a fost audiat ca martor la propunerea avocaților omului de afaceri Vasile Pogăcean din comuna Iclod, care au vrut astfel să demonstreze că cel din urmă a dat bani la partid, în calitate de membru PNL.

În faţa instanţei Seplecan a declarat că îl cunoaște pe Pogăcean din partid, că acesta l-a sprijinit în lupta internă din PNL Cluj împotriva lui Uioreanu, că a fost candidat la alegerile locale din Iclod și că a sponsorizat partidul, relatează clujust.ro. El a mai afirmat că fostul consilier al lui Uioreanu, Răzvan Pop, era cel care aduna banii pentru campania electorală, dar că s-a întâmplat când chiar el nu a primit chitanță.

Pe de altă parte, procurorii DNA Cluj susţin că omul de afaceri Vasile Pogăcean i-ar fi dat mită lui Uioreanu, pentru ca firma sa să se ocupe în continuare de lucrările derulate în mai multe comune din judeţ.

"În cursul lunii aprilie 2013 inculpatul Pogăcean Vasile, patron al SC Sinai Comimpex SRL Icold, a derulat o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, căruia i-a solicitat sprijin privind finanţarea unor lucrări pe care societatea sa le avea în derulare pe raza mai multor comune din judeţul Cluj, contracte din cadrul unor programe de dezvoltare rurală (privind reabilitări de drumuri, podețe, renovări unități de învățământ, apă canalizare, etc).

Inculpatul Uioreanu Horea Dorin a acceptat sprijinirea omului de afaceri, condiţionând aprobarea finanţării de remiterea unui procent de 15% din suma finanţată, fără TVA, pretindere cu care inculpatul Pogăcean Vasile a fost de acord. În condiţiile în care sumele ce urmau să fie plătite din bugetul CJ Cluj prin intermediul primăriilor beneficiare erau semnificative, totalizând peste 4 milioane lei, cei doi au convenit ca direcţionarea alocărilor să se facă treptat, în funcţie de sumele de care instituția județeană urma să beneficieze de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării sau din alte resurse", au precizat procurorii în rechizitoriu.

Horea Uioreanu a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj în primăvara anului 2012. El a fost arestat preventiv în 29 mai 2014, pentru fapt de corupţie. În acelaşi dosar au mai fost arestaţi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean. Procesul de corupţie a început în 2 martie 2015, la Tribunalul Cluj. Mihai Seplecan a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean în iunie 2015.

Comenteaza