Video Se circulă pe A3, lotul Nușfalău - Suplacu de Barcău! Este prima inaugurare de autostradă din acest an

Se circulă pe A3, lotul Nușfalău - Suplacu de Barcău! Este prima inaugurare de autostradă din acest an
| Foto: captura video CNAIR

Lotul Suplacu de Barcău – Nușfalău de pe Autostrada Transilvania a fost deschis circulației.

"Atingem astăzi borna de 1000km de drum de mare viteză în România. După deschiderea circulației pe Secțiunea Nușfalău - SuplacudeBarcău (13,55 km) a Autostrăzii Transilvania lungimea drumurilor de mare viteză (autostradă și drum expres) a ajuns la 1004 km", a transmis directorulul general CNAIR, Cristian Pistol, într-o postare pe Facebook, la inaugurarea lotului de autostradă.

Contractul pentru proiectarea și execuția celor 13,55 kilometri ai lotului Nușfalău – Suplacu de Barcău a fost semnat pe 30 septembrie 2020 cu constructorul din Turcia Nurol. 

Bucata de autostradă se întinde de la nodul rutier Nușfalău, legătura cu DN 1 H,  până la Marca, la limita dintre județele Sălaj și Bihor, la o descărcare provizorie. 

Șoseaua de 13,55 km este "suspendată" în așteptarea loturilor care să o continue la cele două capete - înspre Cluj, lotul Poarta Sălajului – Nușfalău, pentru care au fost depuse șapte oferte, iar înspre granița cu Ungaria, lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș, unde constructorul Erbașu, care a câștigat licitația luna aceasta, este contestat la CNSC.

Acestor 1.000 de km de drum de mare viteză ar urma să fie completați cu alți 1.000 până în 2030, conform promisiunilor făcute ieri de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

"Sper ca următoarea mie de kilometri, sunt convins că nu se mai aşteaptă 30 şi ceva de ani ca să se atingă această bornă. În acest moment, sunt contractaţi aproape 760 de kilometri de drum expres şi autostradă. Sunt contractele semnate, asta înseamnă că sunt în derulare. Termenele de finalizare, până la ultimul dintre ele, ultimul termen este 2028. Deci în cinci ani ar trebui ca cel puţin aceşti 760 de kilometri să fie în plus. Mai mult decât atât, sunt încă 500 de kilometri care sunt aflaţi în diverse stadii ale licitaţiilor înainte de semnarea contractelor, ceea ce ne face să fim optimişti că până în 2030 maxim atingem cealaltă mie de kilometri. Este absolut realizabil acest lucru", a declarat, miercuri, Grindeanu.

 

Comenteaza