Sătenii din Iara au blocat din nou drumul judeţean care trece prin comună

Sătenii din Iara au blocat din nou drumul judeţean care trece prin comună
Mai multe persoane din comuna clujeană Iara au blocat, marţi dimineaţă, Drumul Judeţean 107 M, nemulţumite că autocamioanele care lucrează la Autostrada Transilvania şi care trec prin localitatea lor le distrug drumurile şi casele.

Oamenii s-au adunat în centrul comunei şi nu lasă să treacă autocamionele de la Bechtel, circulaţia fiind permisă autoturismelor. în aceste condiţii, pe marginea drumului s-au adunat zeci de autocamioane.

Primarul comunei Iara, Dorin Popa, prezent la protest, a declarat că oamenii sunt nemulţumiţi deoarece deşi a fost finalizat podul peste Arieş şi ar exista o rută care să ocolească localitatea lor, camioanele continuă să treacă prin comună, încălcând astfel un protocol semnat în luna martie.

Prin localitatea Iara trec zilnic peste o sută de autocamioane care fac două-trei curse pe zi.

Un protest similar al localnicilor din Iara a avut loc şi în luna martie, când când peste 50 de persoane au blocat Drumul Judeţean 107 M, nemulţumite de autocamioanele care lucrează la autostrada Transilvania şi care trec prin localitatea lor şi le distrug drumurile şi casele.

Autorităţile române au semnat, în luna martie, cu firma Bechtel, un protocol care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor pe durata construcţiei Tronsonului 2B al Autostrăzii Transilvania, stabilit în urma unor întâlniri cu toate instituţiile implicate în proiectul autostrăzii.

Acordul vizează folosirea mai multor drumuri judeţene, precum DJ 107L, DJ 107 M şi DJ 103 V, şi se referă la lucrările de întreţinere pe durata construcţiei.

Constructorul autostrăzii va efectua, potrivit protocolului, lucrările de reparaţii prioritare pe unele sectoare de drum, cu asigurarea utilajelor şi a forţei de muncă necesare şi va trebui să finalizeze instalarea podului peste râul Arieş până cel târziu la 15 aprilie, pentru a face posibilă dislocarea traficului de pe zona Buru-Iara.

De asemenea, conform protocolului, Bechtel va finaliza, până la 15 mai, drumul de ocolire a localităţilor Luna de Sus şi Vlaha, astfel încât traficul aferent va fi deviat din localităţile amintite. Periodic sau de câte ori situaţia o va cere va efectua, în colaborare cu Poliţia locală, controale în circulaţie, privind respectarea regimului de viteză pe drumurile judeţene.

Comenteaza