Romii, subvenţionaţi să se angajeze, dar cu condiţii

Romii, subvenţionaţi să se angajeze, dar cu condiţii
Romii primesc şansa de a se integra de piaţa muncii. Un nou proiect de integrare profesională subvenţionează persoanele de etnie romă pentru a participa la cursuri de formare profesională, dar cu condiţii.

800 de romi din centrul şi nord-vestul ţării vor putea dobândi noi competenţe în cadrul proiectului de reconversie profesională "Accesul romilor pe piaţa muncii-prioritatea noastră".

Derulat pe parcursul a 18 luni, din mai 2014 şi până în octombrie 2015, proiectul are ca obiective atât susţinerea, informarea şi consilierea romilor pentru reintegrarea pe piaţa muncii, cât şi realizarea de acţiuni menite să schimbe atitudinile sociale privind grupurile vulnerabile şi combaterea discriminării la adresa lor.

Participanţii la proiect vor beneficia de 12 evenimente de incluziune socială a romilor, dar şi de şapte programe de formare profesională cu certificare. Pentru a fi impulsionaţi să participe la cursurile de calificare, aceştia vor primi o subvenţie de 400 de lei/lună, direct proporţională cu durata cursului. Astfel, dacă se vor înscrie la un curs de trei luni, suma primită la finalul acestuia va fi de 1.200 de lei. Totuşi, acordarea subvenţiei este condiţionată de finalizarea cursurilor şi de obţinerea certificatului de competenţă.

Proiectul vizează şi acţiuni de informare şi consiliere a 100 de angajaţi ai administraţiei publice locale, cărora le sunt dedicate diverse acţiuni de conştientizare, cu scopul de a "schimba percepţiile sociale, atitudinile negative şi a stereotipurilor existente în cadrul comunităţii locale", arată organizatorii proiectului.

Iniţiativa "Accesul romilor pe piaţa muncii, prioritatea noastră" a fost dezvoltată de către Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) a comunei Floreşti, în parteneriat cu companiile Industrial Euro Star şi Siab Development. Valoarea proiectului cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) se ridică la 11 milioane de lei, sumă la care UAT a contribuit cu 218.897 lei.

Comenteaza