România, tot mai aproape de Schengen / Ministrul austriac de Interne: „Mingea este acum în terenul Bruxelles-ului”

România, tot mai aproape de Schengen / Ministrul austriac de Interne: „Mingea este acum în terenul Bruxelles-ului”

După ce informaţia privind un posibil acord al Austriei privind aderarea la Schengen pentru România şi Bulgaria a devenit cunoscută în weekend, ministrul austriac de interne Gerhard Karner a acordat un interviu presei austriece luni. El a precizat indirect că "mingea este acum în terenul Bruxelles-ului".

Ministrul de interne Gerhard Karner a spus în cadrul unui interviu că lucrurile depind acum de Bruxelles. Ministrul austriac a spus că a transmis Comisiei Europene "condiţii clare" care trebuie puse în aplicare. Numai dacă acestea vor fi îndeplinite, Austria va fi de acord cu ridicarea frontierelor pentru traficul aerian, aşa-numitul "Air Schengen", a explicat Karner luni în Ö1-Morgenjournal.

"Ideea este că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE", a subliniat Karner. Mai exact, el cere Comisiei: o triplare a numărului de poliţişti de frontieră, bani pentru infrastructura de protecţie a frontierelor o modernizare tehnică, în special la frontiera bulgaro-turcă şi româno-sârbă.

Austria solicită României şi Bulgariei, de asemenea, următoarele:

- controale sporite la frontierele naţionale

- acceptarea solicitanţilor de azil de către România şi Bulgaria, în special afgani şi sirieni

Karner a justificat posibila acceptare a noastră şi a bulgarilor în spaţiului Schengen aerian prin numărul mic de migranţi ajunşi pe acestă cale. Din cele peste 50.000 de cereri de azil în Austria, doar puţin sub 150 de migranţi au trecut prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

Oficialul se va deplasa în Slovenia pentru a discuta despre viitorul Schengen în cadrul unei reuniuni cu miniştrii de interne din cadrul aşa-numitului "Forum Salzburg". Pe lângă Austria, Bulgaria şi România, printre membrii Forumului de la Salzburg se numără şi Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia. Statele din Balcanii de Vest şi Republica Moldova sunt, de asemenea, reprezentate.

Comenteaza