România şi-a asumat reducerea emisiilor GES cu 43% până în 2030

România şi-a asumat reducerea emisiilor GES cu 43% până în 2030
În 4 noiembrie intră în vigoare Acordul de la Paris privind schimbările climatice, ratificat de 72 de țări, inclusiv România.

Prin semnarea Acordului de la Paris, România se obligă ca până în 2030 să reducă cu 43%, faţă de 2005, emisiile de gaze cu efect de seră în sectoarele non-ETS, de exemplu transport, agricultură, construcții și gestiunea emisiilor din deșeuri.

"Semnând Acordul de la Paris, guvernele au evidențiat tranziția inevitabilă de la combustibili fosili către surse mai curate de energie. Întrucât energia care provine din surse regenerabile câștigă din ce în ce mai mult teren în fața combustibililor fosili, iar cărbunele a intrat deja în declin, avem motive să fim optimiști, dar va mai dura până când vom putea sărbători (r)evoluția energetică. Planurile naționale de reducere a emisiilor trebuie să fie mai ambițioase, întrucât, în acest moment, nu sunt suficiente pentru atingerea obiectivelor propuse. Ne așteptăm ca, în următoarele două săptămâni, în cadrul întâlnirilor COP22 de la Marrakech, guvernele să abordeze aceste probleme stringente pentru planetă", a declarat Jennifer Morgan, director executiv Greenpeace International, într-un comunicat de presă al organizației, transmis vineri AGERPRES.

Guvernul României a adoptat, în data de 28 septembrie, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de la Paris la Convenția-cadru a ONU asupra schimbărilor climatice, actul normativ urmând să fie trimis spre dezbatere Parlamentului.

Acordul de la Paris a fost semnat,  pe 22 aprilie, la New York, de ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

"Documentul este primul acord cu caracter universal în domeniul schimbărilor climatice care impune obligații juridice tuturor părților pentru realizarea obiectivului global pe termen lung - de limitare a creșterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius față de nivelul din perioada pre-industrială, în funcție de capacitățile și responsabilitățile de care dispun statele. În același timp, părțile vor depune eforturi pentru a limita creșterea temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius", se precizează într-un comunicat al Executivului.

Principalele obligații ale României în conformitate cu Acordul de la Paris sunt reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 43% până în 2030 față de 2005, participarea la efortul Uniunii Europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30% până în 2030 față de 2005 în sectoarele non-ETS, incluzând transportul, agricultura, construcțiile, gestiunea emisiilor din deșeuri - obiectiv la nivel de state membre ale UE stabilit în funcție de PIB/cap de locuitor.

În data de 12 decembrie 2015, cele 196 de state participante la cea de-a 21-a Conferință a Părților de la Paris (COP 21) au semnat un acord prin care se angajează să depună eforturi pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius. Dintre cele 195 de state reprezentate la conferința din capitala Franței, 186 au anunțat măsuri privind limitarea sau reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până la orizontul anului 2030.

 

Comenteaza