România este ultima ca donatoare în Europa

România este ultima ca donatoare în Europa
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul persoanelor dispuse să doneze organe după deces. Statisticile realizate până în anul 2010 de către Comisia Europeană arată că, în ţara noastră, există în medie un donator la milionul de locuitori. Specialiştii spun însă că în ultimii doi ani situaţia s-a mai îmbunătăţit şi că Transilvania stă cel mai bine la capitolul donatorilor.

Până în 2010, potrivit unei statistici realizate de Comisia Europeană, numai 22 de români făcuseră drumul până la notar. Specialiştii spun însă că cifrele nu mai corespund în prezent. În ultimii ani, numărul celor dispuşi să doneze organe după deces a crescut, mai ales în Transilvania. În Europa, numărul donatorilor este de 20 la un milion.

“Suntem la nivelul Greciei, eram acum trei ani la nivelul Albaniei, am progresat cam la 3,2 donatori la milionul de locuitori, e puţin încă”, a declarat Mihai Lucan, directorul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj.

În România, cele mai multe organe provin de la donatori în moarte cerebrală. În cazul acestoa, pentru prelevarea organelor trebuie să îşi dea acordul membrii familiei.ă.

“Centrul de Transplant Transilvania, zona Transilvaniei are o rată de donare de la cadavru apropiată de media europeană, a.î, 90% din cei care au făcut transplant au fost cei din moarte cerebrală.”, a mai spus Mihai Lucan.


În România există aproxmativ 4.000 de persoane care aşteaptă un transplant. 30% dintre cei aflaţi pe listele de aşteptare mor însă înainte de a primi organele de care au nevoie.

 

Etichete
Comenteaza