News alert România, aproape de un nou LOCKDOWN? Noile restricții propuse de CNSU

România, aproape de un nou LOCKDOWN? Noile restricții propuse de CNSU
H52/5.11.2020
H52/5.11.2020
H52/5.11.2020
H52/5.11.2020
România, aproape de un nou LOCKDOWN? Noile restricții propuse de CNSU

Grupul de Comunicare Strategică a publicat vineri dimineață hotărărea Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care sunt propuse noi restricții la nivel național. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus, anunțate de Președintele Iohannis înainte de ședința de guvern de joi seara. 

Dacă propunerile din Hotărârea CNSU vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern, începânde de luni, 9 noiembrie, vor fi închise toate școlile, grădinițele, dar și creșele din țară, de asemenea, se va pune lacătul pe piețele și târgurile organizate în spații închise, dar cele din spaţii deschise îşi pot continua activitatea, masca va deveni obligatorie în toată țara, circulația pe timp de noapte, între orele 23.00 și 5.00, va fi restricționată (permise câteva excepții justificate cu declarație pe proprie răspundere), magazinele se vor închide la ora 21.00 (cu câteva excepții).

VEZI HOTĂRÂREA ÎN DOCUMENTUL ATAȘAT ARTICOLULUI!

Iată principalele prevederi ale Hotărârii 52/5.11.2020:

  •  Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, devine obligatorie la nivel național în toate spațiile publice deschise și închise
  • Munca de acasă devine obligatorie: „Toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore”.
  • Școlile și grădinițele trec exclusiv la cursuri online: „Se propune ca, în toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line”.
  • Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00 este interzisă, cu mici excepții: deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistența medicală, deplasarea din motive justificate.
  • Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația deserviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
  • Interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.
  • Suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
  • Se propune ca, pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
  • Operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private trebuie să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00. Excepție vor face farmaciile, benzinăriile și activitățile de livrare la domiciliu.

H52/5.11.2020

H52/5.11.2020

H52/5.11.2020

H52/5.11.2020

Comenteaza