România a preluat comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii

România a preluat comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii
România a preluat sâmbătă comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, în cadrul unei ceremonii desfășurate pe platoul din incinta Cetății Aradului, la care a fost prezent și ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Anul viitor, pe 20 martie, se vor împlini 20 de ani de la înființarea acestei structuri, prima de acest fel constituită la nivel regional.

Comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii a fost preluată sâmbătă de comandantul Batalionului 191 Infanterie "Col. Radu Golescu", locotenent-colonelul Claudiu Topor, de la comandantul Batalionului 3 Infanterie "Bercsenyi Miklos" din Hodmezovasarhely, locotenent-colonelul Peter Vadasz.

În perioada 21 - 25 noiembrie, militari ai Forțelor Terestre Române din Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii au participat la exercițiul WISE FORESIGHT 2017 - HUN, desfășurat în localitatea Hodmezovasarhely. Exercițiul a avut ca scop antrenarea și verificarea capabilităților comandamentului și a subunităților Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii în conducerea forțelor, respectiv în executarea de operații într-un mediu supus unor acțiuni ostile hibride.

Militarii celor două armate s-au antrenat în vederea conducerii și executării operațiilor militare de tip hibrid într-un mediu multinațional în continuă schimbare, pentru menținerea interoperabilității între cele două module ale Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii și perfecționarea utilizării terminologiei NATO în vederea executării unor misiuni întrunite sub egida NATO, ONU sau OSCE.

"Este un moment deosebit de important, un moment simbolic, moment care definește relațiile dintre cele două armate, în cadrul Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, care depășește până la urmă limitele colaborării militare, pentru că, în mod normal, asta este o colaborare militară într-un batalion de menținere a păcii - și discutăm despre modul în care se poate crea o relație de prietenie între membrii a două componente a două armate naționale, Armata română și Armata ungară. Astăzi, în cadrul rotației anuale, s-a predat comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii și cred eu, ca moment de bilanț al unui an de activitate, lucrurile arată destul de bine. Nivelul pregătirilor este foarte ridicat. Practic putem spune că în momentul de față batalionul este perfect operațional pentru îndeplinirea oricăror misiuni, dacă va fi solicitat", a declarat ministrul Mihai Fifor, la finalul ceremonialului. "Până acum au fost doar exerciții, însă sincer vă spun că aș dori să rămânem, dacă se poate, doar la faza de exerciții. Dar, dacă vom fi solicitați, oricând batalionul este pregătit pentru a desfășura exerciții de menținere a păcii", a precizat ministrul român al Apărării.

Batalionul Mixt Româno-Ungar a fost înființat pe data de 20 martie 1998 prin semnarea, la Budapesta, a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare. Unitatea a fost prima de acest gen din Armata României și, totodată, prima unitate mixtă de nivel batalion din lume, având un efectiv de 899 de militari. Comanda Batalionului este asigurată de ambele părți, prin rotație.

Modulul românesc al Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, ca parte integrantă a Batalionului 191 Infanterie 'Colonel Radu Golescu', își desfășoară activitatea în Cetatea Aradului.

 

Comenteaza