Revoltele deţinuţilor continuă, s-a ajuns la gesturi extreme. Ce se întâmplă în penitenciarele din Cluj

Revoltele deţinuţilor continuă, s-a ajuns la gesturi extreme. Ce se întâmplă în penitenciarele din Cluj
Sute de deţinuţi din mai multe penitenciare din ţară protestează, cerând îmbunătățirea condițiilor de detenție.

Aceştia reclamă supraaglomerarea, aspecte legate de participarea la activități lucrative și educative, programul tv, serviciile medicale, micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea și termenele stabilite de comisia pentru liberare condiționată.

Valul protestelor nu a ajuns la Cluj

În unităţile de detenţie din Cluj, potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Gherla, sunt încarcerate, în acest moment, în jur de 1.000 de persoane, în cadrul secţiei exterioare din Cluj-Napoca se află 200 de persoane private de libertate, tineri şi femei, iar la Penitenciarul din Gherla, sunt 800 de adulţi - bărbaţi. La niciuna dintre unităţi nu au fost înregistrate incidente, activiţăţile decurg după program, niciunul dintre deţinuţi nu a refuzat hrana.

Sute de deținuți din aproape 20 de penitenciare din țară au refuzat hrana joi, alte câteva persoane au protestat la Penitenciarul Botoșani pe acoperișul curții de plimbare, în timp ce alții s-au manifestat zgomotos, lovind grilajele camerelor. 

Incidente au avut loc și în cursul nopții de miercuri la Mărgineni, Tulcea și Bacău, fiind înregistrate incendieri. Un deţinut aflat în Penitenciarul Bistriţa a încercat să se sinucidă, joi dimineaţa, în timp ce colegii lui încă protestau pe acoperiş, iar la Penitenciarul cu Regim Semideschis din Vaslui 56 de deţinuţi au refuzat hrana.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) notează că ultimii doi deținuți care au protestat pe acoperiș la Penitenciarul Bistrița au abandonat forma de protest la ora 03:40 și au intrat în camerele de cazare, fără manifestări violente.

Conform ANP, hrana a fost refuzată și de deținuți din alte penitenciare, respectiv 124 la Iași, doi la Poarta Albă, trei la Oradea, 15 la Miercurea Ciuc, unul la Giurgiu, șase la București - Jilava, 68 la Tulcea, 133 la Bistrița, șase la Deva, 27 la Aiud, 43 la Bacău, 45 la Mărgineni, unul la Arad.

De asemenea, 10 persoane aflate în arest preventiv la Penitenciarul Târgu-Mureș au refuzat hrana. Pe timpul nopții au avut loc incidente în trei unități de detenție, cele din Margineni, Bacău şi Tulcea.

Comenteaza