Exclusiv Restaurantul din mall, amendat de ANPC și închis temporar, are contract de catering cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj

Restaurantul din mall, amendat de ANPC și închis temporar, are contract de catering cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj
| Foto: cseicluj.ro

Ce părea să fie o banală amendă pentru o firmă care operează în food court-ul mall-ului din Gheorgheni se poate transforma într-o poveste cu mai multe dedesubturi.

SPS Impex SRL - firma amendată cu 60.000 lei de ANPC și închisă temporar tocmai a semnat, în 31 ianuarie 2024, un contract de catering cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj.

„Rouă” de „abonamente” la contracte publice pentru firma închisă temporar de ANPC Cluj

Potrivit datelor preluate din platforma electronică de achiziții publice, operatorul economic amendat și închis temporar azi în mall-ul din Gheorgheni a semnat la finele lunii trecute un contract de catering cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj.

Valoarea totală a acestui contract este de 23.227,18 lei. În datele publicate pe platforma SICAP apar 1.151 de bucăți (meniuri - n. red.), iar contractul constă în livrarea de „preparate culinare ambalate individual sau în recipienți mari inox, conform meniurilor stabilite”, prețul/bucată fiind de 20,18 RON.

Mai mult, firma cu probleme la mall este „abonată” la contractele publice de catering pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj, deoarece pe platforma SICAP se observă că SPS Impex SRL a semnat alte 19 astfel de contracte cu instituția aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Cluj. Primul contract de servicii de catering datează din decembrie 2021.

Ce a descoperit Protecția Consumatorilor

„Pe data de 20.02.2024, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Cluj, a derulat o acțiune de control la un operator economic care își desfășoară activitatea în zona de food court a unui centru comercial din cartierul Gheorgheni, ca urmare a unor sesizări apărute în spațiul public”, potrivit unui comunicat ANPC.

Ținând cont de neregulile constatate, la SC SPS Impex SRL (Roua), echipa de control a aplicat următoarele sancțiuni:

 • 3 amenzi contravenţionale, în cuantum de 60.000 lei
 • oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 5.000 de lei
 • oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor

Cu ocazia derulării acțiunii, comisarii CJPC Cluj au identificat mai multe nereguli, după cum urmează:

 • nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor, la masa caldă/rece
 • folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu praf în exces, rugină, chedere rupte și corpuri străine
 • depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare
 • folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduri având capace neconforme
 • folosirea unor vitrine frigorifice cu defecțiuni, deteriorate
 • modificarea stării termice a produselor
 • lipsa menționării alergenilor și a declarației nutriționale
 • folosirea unor ustensile neprofesionale de bucătărie
 • utilizarea unui mobilier degradat, în zona de preparare

„Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare”, se mai arată în comunicatul ANPC Cluj.

Comenteaza