Record de spectatori la EducaTIFF

Record de spectatori la EducaTIFF
Record de spectatori la secţiunea "EducaTIFF" de la festivalul de film Transilvania încheiată săptămâna trecută, anunţă azi organizatorii. Peste o mie de spectatori au vizionat filmele alese pe categorii de vârstă.

Proiectul EducaTIFF a debutat în 2009 şi urmăreşte să deschidă apetitul publicului tânăr pentru cinematografie.

„Am înregistrat mai multe recorduri în acest an", spune coordonatorul programului EducaTIFF, Ramona Şărbu. "Din cei peste 1.000 de elevi care au vizionat filmele din programul EducaTIFF, 120 au participat la seminariile de critică de film, susţinute de membrii juriului competiţiei Ileana Bîrsan şi Răzvan Penescu, precum şi la lecţia de cinema a regizoarei filmului Marussia, Eva Pervolovici. Nu mai puţin de 61 de elevi au înscris cronici de film în competiția Tineri Critici de Film, un număr record".

Elevii înscriși în competiția de critică cinematografică au vizionat filme special alese pe categorii de vârstă: Micul corb (Olanda, 2012) - pentru cls. II-IV, Marussia (Franța-Rusia, 2013) - pentru cls. V-VIII şi Ce mică e lumea! (Spania, 2012) - pentru cls. IX-XII.

Atelierele de film au fost şi la ediția din acest an atracția principală a programului, având în vedere că au fost complet rezervate încă dinaintea începerii festivalului. 130 de elevi au participat la atelierele de animaţie propuse de EducaTIFF, primind noţiunile necesare privind realizarea unor scurte filmuleţe de animaţie, lucrând în echipe, construind poveşti şi personaje, filmând şi editând materialul filmat, realizând câte un filmuleţ pe echipă. Atelierele au fost susţinute de Joseph Samuel Deif Shahata - animator, artist multimedia, cu experienţă în programe de educaţie prin intermediul artei, în cursuri de film şi foto, precum şi ateliere de animaţie pentru copii şi tineri, susţinute în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film.

„Printre participanții de la atelierele de film s-au numărat elevi din afara oraşului Cluj-Napoca, care au venit special pentru programul EducaTIFF, iar la ultimul atelier au venit şi elevi de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz, care ne-au ajutat să încheiem această ediţie EducaTIFF într-o notă specială şi emoţionantă", a completat Ramona Şărbu.

Un eveniment special s-a desfășurat în 1 iunie: 250 de copii din comunitățile de romi din zona Pata Rât din Cluj-Napoca au sărbătorit Ziua Copilului în cadrul unui proiect special dedicat „celebrării diversității" în cadrul TIFF, eveniment organizat cu sprijinul mai multor ONG-uri, instituții și companii clujene. Copiii au vizionat un film din cadrul EducaTIFF, apoi au plecat într-o excursie de o zi la Castelul Banffy din Bonțida, unde au participat la evenimentul dedicat familiei „Weekend la castel".

Programul de educaţie cinematografică pentru elevi - EducaTIFF este dezvoltat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. După Cluj-Napoca, el va continua la TIFF Sibiu şi TIFF Miercurea Ciuc, urmând să revină la Cluj-Napoca în toamna acestui an.

Etichete
Comenteaza