Elevii unui liceu din Cluj-Napoca încep orele de Educaţie Cinematografică, un proiect TIFF

Elevii unui liceu din Cluj-Napoca încep orele de Educaţie Cinematografică, un proiect TIFF

Elevii de la Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" din Cluj-Napoca vor intra într-un program pilot de educaţie cinematografică şi educaţie prin film, printr-un proiect al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Începând din această lună, TIFF demarează în școli Ora de Cinema, un Program-pilot de Educație Cinematografică și Educație prin Film.

Acesta va fi implementat la orele de dirigenţie de la 4 clase de a X-a şi o clasă de a XI-a din cadrul Colegiului Naţional Gheorghe Şincai din Cluj-Napoca.

"Elevii vor folosi săptămânal un manual special creat pentru acest curs care include 3 fişe de introducere în istoria cinematografiei şi 7 fişe pedagogice aferente a 7 scurtmetraje. Toate materialele educaţionale se pot accesa şi online gratuit pe site-ul https://oradecinema.tiff.ro/. Accesul pe site se face în baza unui cont creat de profesor. Elevii pot avea acces la filmele şi materialele educative folosindu-se de un cod unic pe care profesorul îl va primi după autentificarea pe site", se arată într-un comunicat transmis, miercuri de TIFF.

Profesorii din țară care vor să folosească aceste materiale la clasă sunt încurajați să scrie un mesaj la adresa oradecinema@tiff.ro.

Potrivit sursei citate, materialele educaționale au fost create pornind de la Programa școlară de consiliere și orientare pentru ciclul liceal. Astfel, cursul este destinat profesorilor diriginți de liceu care pot folosi catalogul de filme și fișele pedagogice pentru a aborda la clasă subiecte esențiale pentru dezvoltarea personală și profesională a adolescenților.

"Selecţia filmelor şi scrierea materialelor a fost realizată de un grup de lucru permanent din care au făcut parte Crăiţa Nanu (selecţioner de film, TIFF), Iulia Voicu (lector Universitar, UNATC), Ioana Hanchevici (profesor coordonator, Colegiul Naţional Gheorghe Şincai), Octavian Dăncilă (selecţioner film - TIFF, programator - Cinema Victoria Cluj-Napoca), Valentina Opriş (pshiholog pedagog, Colegiul Naţional Gheorghe Şincai), Maria Dobre (Manager Programe Educaţionale, TIFF), Claudia Droc (Manager Relaţii Internaţionale, TIFF)", se mai arată în comunicat.

În timpul perioadei de pregătire, grupul de lucru a susţinut trei întâlniri de feedback cu profesori şi elevi de liceu din trei oraşe: Cluj (TIFF), Focşani (Festivalul Boovie) şi Constanţa (Festivalul Sunscreen).

"În cadrul întâlnirilor participanţii au avut ocazia să vadă în exclusivitate o parte din materialele create, dar şi trei dintre scurtmetrajele ce fac parte din catalogul proiectului. Scopul întâlnirilor a fost consultativ pentru a completa şi perfecţiona materialele educaţionale. Şcolile partenere în proiectul Learning Qub implementat de Centrul Cultural Clujean pot avea acces la acest program pilot şi la manualul tipărit. Mai multe informaţii despre proiectul Learning Qub pot fi solicitate direct la Centrul Cultural Clujean la adresa de e-mail office@cccluj.ro. În perioada următoare, organizatorii doresc să dezvolte acest proiect, astfel încât să includă mai multe materiale educaţionale şi filme şi să se extindă în cât mai multe şcoli din întreaga ţară, după un prim an pilot. Organizatorii se bazează pe dialogul cu profesorii care vor să testeze acest program în şcolile lor, feedback-ul acestora şi al elevilor fiind esenţial pentru dezvoltarea materialelor", se menţionează în comunicat.

Proiectul Şcoala Pilot- Program de educaţie cinematografică şi educaţie prin film este un proiect iniţiat de Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, cofinanţat de Primăria Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj cu susţinerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean şi Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai".

Comenteaza