Recompense de 1,75 milioane dolari pentru găsirea a doi români suspectaţi de fraude pe internet în SUA

Recompense de 1,75 milioane dolari pentru găsirea a doi români suspectaţi de fraude pe internet în SUA
Departamentul de Stat al SUA oferă recompense de până la 1,75 de milioane de dolari pentru informaţii care să ajute la prinderea a doi români suspectaţi de fraude pe internet, prin anunţuri de vânzare a unor maşini, motociclete şi bărci fictive.

Programul Programul de Recompense pentru Informaţii despre Organizaţiile Infracţionale Transfrontaliere al Departamentului de Stat al Statelor Unite (TOC) oferă recompense pentru informaţii care să conducă la arestarea şi/sau condamnarea românilor Nicolae Popescu şi Dumitru Daniel Bosogioiu, presupuşi autori de fraude pe internet, se precizează într-un comunicat remis, marţi, agenţiei Mediafax.

Popescu, pentru care se oferă o recompensă în valoare de până la 1.000.000 de dolari, este presupus organizator al unei scheme de fraudă cibernetică prin care se plasa pe website-uri americane de comerţ electronic numeroase anunţuri convingătoare de vânzare de maşini, motociclete, bărci şi alte bunuri de mare valoare care nu existau în realitate.

"Victimelor li se cerea să transfere bani în conturi bancare frauduloase, din care sumele erau transmise conducătorilor organizaţiei, în România. Este posibil ca această conspiraţie să fi cauzat victimelor din SUA pierderi de milioane de dolari", mai precizează Departamentul de Stat.

Pentru Bosogioiu, care, aparent, a fost un membru cheie al schemei, se oferă o recompensă de până la 750.000 de dolari.

Cei doi români sunt căutaţi de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) pentru acuzaţii ce includ conspiraţia în vederea comiterii de infracţiuni cu consecinţe deosebit de grave - transferuri frauduloase, spălare de bani, falsificare de paşapoarte şi trafic cu însemne contrafăcute, precum şi pentru acuzaţii de transferuri frauduloase substanţiale şi spălare de bani.

Marţi, FBI l-a inclus pe Popescu pe lista celor mai căutaţi infractori cibernetici (Cyber's Most Wanted), care reflectă cele mai grave infracţiuni cibernetice comise în întreaga lume.

"Oricine deţine informaţii despre aceste persoane ar trebui să contacteze FBI, prin Centrul pentru Cazuri Importante la 1-800-CALLFBI (225-5324), sau Ambasada ori Consulatul SUA cel mai apropiat. Puteţi, de asemenea, să furnizaţi indicii electronic, la tips.fbi.gov. Toate informaţiile vor rămâne strict confidenţiale", mai informează Departamentul de Stat.

 

Comenteaza