Protestul elevilor de la Şincai: vor matematică

Protestul elevilor de la Şincai: vor matematică
Miting fără precedent vineri împotriva desfiinţării claselor de profil real. Consiliul profesoral a decis în unanimitate păstrarea clasei de matematică-informatică.

25 de elevi de la Liceul Gheorghe Şincai vor matematică şi au protestat ieri, în timpul pauzelor, împotriva desfiinţării claselor cu profil real. Consiliul profesoral a votat, în urma protestului elevilor, păstrarea clasei de matematică-informatică.

„Protestul a fost iniţiat de colega noastră, Iulia Miron, care e şi preşedintele consiliului elevilor, pentru a nu se desfiinţa profilul real. Pe noi nu ne mai afectează asta, însă vrem ca şi colegii noştri mai mici să aibă şansa de a studia matematică-informatică şi engleză bilingv", a spus Dan, elev în clasa a XI-a. Elevii au protestat pentru că Şincai s-ar putea transforma într-un liceu cu profil uman, conform restructurării propuse de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) în 2012. Potrivit noului proiect de şcolarizare, iniţiat de ISJ în 2012, începând cu anul şcolar 2013-2014 în liceele de uman vor exista numai clase de filologie, iar în cele de real, numai de matematică-informatică sau de ştiinţe, potrivit propunerilor fiecărui liceu în parte.

Nu vrem să se defiinţeze mate-info engleză bilingv, pentru că oferă tuturor elevilor posibilitatea de a se descurca pe viitor, atât la matematică şi informatică, cât şi la engleză. Dubla specializare ne va fi de mai mare ajutor în viitor", a explicat Ştefana, elevă în clasa a XI-a D. Dascălii pe care îi susţin elevii de la Şincai spun că toţi cei 500 de şcolari şi liceeni susţin protestul de ieri. Elevii au purtat stickere cu „Nu ne desfiinţaţi!" şi „Noi iubim mate-info. Nu ne despărţiţi!".

„Elevii de la clasele de matematică-informatică sunt ca într-o sferă, au la îndemână toate posibilităţile din lume, suntem singurul liceu care are clase de bilingv şi clase de matematică-informatică iar asta îi poate ajuta pe viitor pe elevi în orice domeniu", a spus Livia Ţâmbulea, profesor de matematică.

„Toţi elevii au fost manipulaţi şi deplâng ceea ce s-a petrecut astăzi (vineri, n. red.). Proiectul pe planul de şcolarizare pe 2013-2014 se dezbate astăzi (vineri, n. red.), în consiliul profesoral, urmând ca, pasul următor să fie înaintarea propunerii consiliului de administraţie şi ISJ, în funcţie de opinia profesorilor", a declarat directorul liceului, Alexandru Bugariu. Conducerea ISJ susţine că va ţine cont de opinia profesorilor, exprimată în consiliul profesoral. „Am verificat procedurile şi s-au constatat deficienţe, în cazul Liceului G. Şincai. Urmează ca până în 25 martie să se refacă procedurile, în consiliul de administraţie şi consiliul profesoral şi să vină cu o propunere, de care, bineînţeles se va ţine cont", a declarat Valentin Cuibus, inspector şcolar general al ISJ Cluj.

În cadrul consiliului profesoral, dascălii au decis în unanimitate păstrarea clasei de profil real în cadrul liceului.

Etichete
Comenteaza