Protestul din Piaţa Victoriei de ieri s-a lăsat cu amenzi în valoare de 16.500 de lei

Protestul din Piaţa Victoriei de ieri s-a lăsat cu amenzi în valoare de 16.500 de lei
| Foto: Mediafax - Alexandru Dobre

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe timpul stării de alertă, organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii sau orice alte întruniri sunt interzise. Totuşi, ieri, în Bucureşti, câteva sute de oameni nemulţumiţi de proiectul guvernului care impune reguli stricte privind carantina şi izolarea au ieşit la proteste. Cei mai mulţi dintre ei nu au purtat măşti şi nu au păstrat distanţa.

"În legătură cu manifestaţia publică din Piaţa Victoriei, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti face următoarele precizări: în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe timpul stării de alertă, organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii sau orice alte întruniri sunt interzise.

Echipele de dialog ale Jandarmeriei Capitalei au discutat cu persoanele prezente pentru a le aduce la cunoştinţă prevederile legale şi măsurile care vor fi luate în cazul nerespectării acestor prevederi.

Până în prezent, au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 16.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de Covid-19. În continuare sunt desfăşurate activităţi specifice de identificare şi sancţionare şi a altor persoane care încalcă prevederile legii.

Scopul nostru nu este acela de a sancţiona, ci acela de a limita răspândirea virusului. Pentru sănătatea dumneavoastră şi protecţia celorlalţi cetăţeni, vă recomandăm să nu participaţi la astfel de evenimente. Sănătatea şi siguranţa dumneavoastră sunt prioritatea noastră", preciza comunicatul Direcţiiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti. 

Iniţiatoarea protestului a fost Iosefina Pascal, care este asistent al europarlamentarului Maria Grapini. Mai mulţi avocaţi, printre care şi Gheorghe Piperea, susţin că prevederile proiectului promovat de Guvernul Orban nu este constituţional, scrie Mediafax.

Proiectul privind carantinarea şi izolarea a fost sâmbătă pe ordinea de zi a senatorilor, dar dezbaterile au fost amânate pentru luni. Proiectul de lege a fost adoptat joi de Camera Deputaţilor.
 
Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost adoptată, luni, de Guvern, după ce Curtea Constituţională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în spitale este contrară Legii Fundamentale.
 
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a spus, luni, că în proiectul de lege adoptat de Guvernul se redefinesc „carantina” şi „izolarea”, el precizând că prima este destinată persoanelor sănătoase, iar cea de-a doua, celor infectate.

Comenteaza