Protest pe străzi împotriva mutării romilor de pe Coastei lângă groapa de gunoi

Protest pe străzi împotriva mutării romilor de pe Coastei lângă groapa de gunoi
Protest pe străzi, mâine după-masă, împotriva mutării ţiganilor care locuiau pe strada Coastei.
Protestul are loc mâine la ora 14 în organizarea Asociaţiei Amare Prhala şi a altor organizaţii care apără drepturile ţiganilor, şi are loc în piaţa “Lucian Blaga”.

“Atragem atenţia că proiectul privind locuinţele sociale din Pata-Rât conduce la segregare rezidenţială şi la constituirea unui ghetto stigmatizat. Amplasarea locuinţelor lângă groapa de gunoi a oraşului şi depozitul de deşeuri chimice a unei fabrici de medicamente afectează grav sănătatea persoanelor. Distanţa faţă de oraş şi inadecvarea mijloacelor de transport în comun îngreunează accesul la educaţie, locuri de muncă şi servicii publice. Demnitatea umană a persoanelor mutate a fost lezată”, spun organizatorii. Până acum mai bine de 150 de persoane au aderat la un apel al organizaţiilor de protecţie a drepturilor ţiganilor prin care erau reclamate mai multe abuzuri ale Primăriei Cluj-Napoca în procesul de mutare. "Cei care nu avea contracte (stând în căsuţe sau barăci improvizate) se bucurau poate de propunerea de a se muta într-o locuinţă cu contract, oriunde ar fi fost ea, dar cei care aveau contract pe Coastei sperau să primească ceva mai bun sau ceva asemănător; primăria însă i-a luat pe toţi într-un singur val, lucru care denotă că nu avea deloc de gând să analizeze şi să soluţioneze cazurile în particularităţile lor, ci urmărea cu orice preţ să elibereze întreg terenul de pe Coastei cu scopuri financiare precise, dar ne-explicitate, desigur", se arată în apelul ataşat acestei ştiri.

Amintim, câteva zeci de romi au fost mutaţi în urmă cu o lună de pe strada Coastei, din Cluj-Napoca, în apropierea rampei de gunoi de la Pata Rât, în mai multe locuinţe modulare construite de Primăria Cluj-Napoca. Doar cei care locuiau cu forme legale pe Coastei au primit, însă, locuinţe lângă Pata Rât, adică mai puţin de jumătate.

Mai precizăm că, ieri, Facultatea de Asistenţă Socială a Universităţii "Babe-Bolyai" a organizat o conferinţă pe tema situaţiei rromilor relocaţi în Pata Rât. Vezi detalii.
Comenteaza