Protest la Direcția de Statistică Cluj: ''Vom refuza participarea la centralizarea rezultatelor alegerilor din 2024''

Protest la Direcția de Statistică Cluj: ''Vom refuza participarea la centralizarea rezultatelor alegerilor din 2024''

Un protest a avut loc, marți, la Direcția Județean de Statistică din Cluj-Napoca. Oamenii au ieșit în fața instituției nemulțumiți de salarizarea discriminatorie. Este a șasea zi de protest.

"Nu vom mai colecta și furniza date statistice și vom refuza participarea la centralizarea rezultatelor alegerilor din 2024, dacă revendicările noastre nu vor fi soluționate. Protestele vor continua zilnic, până când revendicările noastre vor fi soluționate.", spun angajații INS. 

Nemulțumirile salariaților vizează:

  • Neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema „Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică”,
  • Nemajorarea salariilor personalului DJS Cluj, spre deosebire de cele din alte instituții publice. În decurs de 5 ani, un salariat cu vechime maximă din DJS Cluj a avut o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), timp în care rata inflaţiei a depăşit 40%.
  • Neacordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, spre deosebire de angajații altor instituții aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale, etc.
  • Neacordarea importanței cuvenite activității direcțiilor teritoriale de statistică, atâta vreme cât informațiile statistice sunt importante atât pentru cunoașterea evoluțiilor economice și sociale, pentru fundamentarea deciziilor și programelor de acțiune la nivel european, național și/sau teritorial, cât și pentru studii și cercetări științifice sau pentru corecta informare a tuturor categoriilor de utilizatori.

Revendicările salariaţilor DJS Cluj sunt:

  • Stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DJS Cluj la nivelul administrației publice centrale.
  • Acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DJS Cluj.
  • Mărirea schemei de personal a DJS Cluj corespunzător volumului de activitate şi deblocarea angajărilor.
  • Exceptarea structurilor subordonate Institutului Naţional de Statistică de la procesul de desfiinţare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activităţii, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Direcţiile teritoriale de statistică (DTS) sunt instituţii subordonate Institutului Naţional de Statistică (INS), autoritatea desemnată ca principal producător de date statistice oficiale ale României şi organismul care reprezintă punctul de contact cu Comisia Europeană (EUROSTAT), cu privire la chestiuni statistice. Astfel arată angajații de la DJS Cluj, INS, cu aportul direcţiilor teritoriale subordonate, asigură îndeplinirea obligaţiilor României faţă de Comisia Europeană în ceea ce priveşte statisticile oficiale, neexistând până în prezent niciun caz în care statul roman să fie sancţionat pentru neîndeplinirea acestor obligaţii.

Comenteaza