Protest în rândul traducătorilor. Au ieşit în stradă să îşi strige nemulţumirile faţă de un proiect de lege GALERIE FOTO

Protest în rândul traducătorilor. Au ieşit în stradă să îşi strige nemulţumirile faţă de un proiect de lege GALERIE FOTO
Zeci de traducători au ieşit în stradă la Cluj, pentru a trage un semnal de alarmă faţă de noul proiect de lege, care momentan se află în dezbatere publică. Taxele în plus, tarifele usturătoare şi reglementările din noul proiect de lege îi pun pe jar pe traducători, care au ales să îşi strige în stradă nemulţumirile.

Ţinând în mâini pancarte cu lozinci precum "Ne dorim să ne lăsaţi să muncim", "Un nu hotărât proiectului abuziv", "Traducătorii spun nu proiectului de lege" sau "MJ suntem în 2015, nu în 1950", oamenii strigă şi fluieră într-una sperând că doleanţele le vor fi auzite.

Principalele lor temeri sunt legate de introducerea unor taxe în plus, unele dintre ele aberante, de posibilitatea de a rămâne fără locuri de muncă şi de creşterea economiei subterane din cauza stabilirii unui tarif fix, care ar putea duce şi la triplarea preţurilor practicate.

Iniţiat de Ministerul Justiţiei şi publicat pe site-ul instituţiei în 15 ianuarie fără consultarea asociaţiilor şi a reprezentanţilor traducătorilor autorizaţi şi fără niciun studiu asupra impactului socio-economic, proiectul de lege prevede redenumirea traducători lor şi interpreţilor autorizaţi în "traducători şi interperţi judiciari", şi obligativitatea de a a lucra exclusiv cu organisme judiciare şi conexe sistemului juridic, precum sunt notarii, avocaţii şi executorii judecătoreşti.

De asemenea, ei vor fi forţaţi să se organizeze într-o Uniune Naţională a Traducătorilor în Interpreţilor Judiciari din România, fapt ce va aduce cu sine nenumărate costuri suplimentare, respectiv cotizaţii şi mai multe categorii de taxe, de la cotizaţia datorată Uniunii la diverse taxe plătite Ministerului Justiţiei.

Pentru a atrage atenţia asupra acestui proiect de lege "abuziv" s-a creat şi o petiţie online, care a strâns până acum peste 4.000 de semnături.

Comenteaza