Protest antiguvernamental în ajun de Crăciun. Colind pentru politicieni la Cluj

Protest antiguvernamental în ajun de Crăciun. Colind pentru politicieni la Cluj
500 de protestatari faţă de proiectele de modificare a legilor justiţiei care s-au adunat în Piaţa Victoriei, sâmbătă seara, au pornit în marş către Palatul Parlamentului, în jurul orei 19:00. Manifestări similare, cu câteva sute de manifestanți au avut loc la Cluj-Napoca și la Iași.

Coloana de manifestanţi din capitală s-a deplasat pe banda de biciclete de pe Calea Victoriei, flancată de efectivele de jandarmi. Protestatarii purtau pancarte cu mesaje cum ar fi "Toţi pentru justiţie!", "Justiţie, nu corupţie!", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!" şi scandează lozinci - "Hoţii, hoţii, hoţii!", "DNA, să vină să vă ia!", "Moş Crăciun, de sărbători scapă-ne de infractori!"

Manifestanţii din București au început să se strângă în Piaţa Victoriei după ora 16:30, dându-şi întâlnire prin anunţurile pe reţelele de socializare. Acţiunea de sâmbătă seara s-a intitulat "Toţi pentru justiţie şi democraţie! Diaspora iese în stradă!". 

Câteva sute de persoane s-au adunat în faţa Guvernului pentru a protesta faţă de modificările legilor justiţiei şi propunerile privind codurile penale, manifestanţii susţinând că PSD şi ALDE au abuzat procedurile parlamentare şi că aleşii încearcă să atenteze la democraţia şi libertatea României.

"Este un asalt chiar la adresa democraţiei din România. Felul în care PSD şi ALDE au abuzat procedurile parlamentare legitime, în care au încercat să închidă gura Opoziţiei şi a oricui a îndrăznit să se împotrivească, reprezintă semnale care ar trebui să alarmeze orice român care doreşte pentru România o viaţă în libertate şi democraţie. La care se adaugă şi modificările Codului de Procedură Penală şi situaţia generală gravă din toate celelalte domenii (sănătate, educaţie, economie, infrastructură, cultură, ecologie)", reiese dintr-un mesaj publicat pe Facebook de organizatorii protestului.

Manifestanţi susţineau că aleşii au "masacrat justiţia", în ciuda criticilor aduse de magistraţi, Departamentul de Stat sau de Comisia Europeană, aceştia considerând că este vorba despre un atac la procedurile de drept şi la adresa luptei anticorupţie. Potrivit mesajului de pe Facebook, participanţii merg în marş către Palatul Parlamentului, pe ruta Calea Victoriei.

500 de persoane au protestat, în Piaţa Unirii din Iaşi, faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei. Protestatarii scandează împotriva ministrului Tudorel Toader, dar şi împotriva preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Ei au spus că au venit să îşi arate nemulţumirile faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei.

S-a scandat "M-am saturat sa fiu furat!", ”Nu se mai poate, vrem anticipate!" sau "Corupţia, hoţia, sufoca România!". ”Am ieşit pentru că nu vreau să îmi văd familia, prietenii într-o aşa societate, care nu se va schimba în bine din cauza acestor legi", a spus unul dintre cei ieşiţi la protest.

La Cluj protestatarii s-au adunat la Monumentul Memorandiștilor, lângă Târgul de Crăciun, cu steaguri și cu pancarte, unde au adresat un colind dur politicienilor care vor să modifice legile justiției, urându-le să ajungă la rândul lor la închisoare. 

Comenteaza