Protestele antirasiale vs. riscul de îmbolnăvire cu COVID-19: "Virusul nu discriminează"

Protestele antirasiale vs. riscul de îmbolnăvire cu COVID-19: "Virusul nu discriminează"
| Foto: thefinancialexpress.com.bd

Protestele împotriva rasismului la care au participat mii de oameni la Londra şi în alte oraşe importante din Marea Britanie provoacă fără îndoială o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, a declarat duminică ministrul sănătăţii britanic, Matt Hancock, citat de Reuters.

Mii de persoane au ignorat sfatul guvernului de la Londra de a evita mulţimile mari de oameni din cauza riscului de coronavirus şi au participat la protestele de sâmbătă pentru a-şi manifesta furia faţă de brutalitatea poliţiei, după uciderea afro-americanului George Floyd în Minneapolis.

Întrebat în timpul unui interviu la Sky News dacă numărul mare de participanţi de la proteste fac mult mai probabilă creşterea cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, Hancock a răspuns: "Fără îndoială este un risc".

"Sprijin ferm punctul de vedere susţinut de cei care protestează... însă virusul în sine nu discriminează şi adunările mari de oameni sunt deocamdată împotriva regulilor tocmai pentru că sporesc riscul de răspândire a acestui virus", a insistat ministrul britanic.

Pe de altă parte, şefa poliţiei londoneze Cressida Dick a declarat duminica aceasta că 14 ofiţeri de poliţie au fost răniţi în atacurile "şocante şi complet inacceptabile" produse sâmbătă în timpul protestelor anti-rasism din centrul Londrei. După o zi în mare parte paşnică, grupuri mici de protestatari s-au ciocnit sâmbătă cu poliţia călare.

"Sunt profund întristată şi deprimată că ieri seară o minoritate de protestatari a devenit violentă la adresa poliţiştilor în centrul Londrei. Aceasta a făcut ca 14 ofiţeri să fie răniţi", a afirmat Dick, citată într-o declaraţie de presă. "Numărul atacurilor este şocant şi complet inacceptabil", a adăugat ea.

Noi proteste sunt programate pentru duminică. Dick le-a cerut protestatarilor să găsească alte modalităţi de a-şi face auzite opiniile care "să nu implice ieşirea pe străzile Londrei" din cauza riscului de răspândire a coronavirusului.

Comenteaza