Proiecții 3D și marș cu torțe prin Cluj la comemorarea lui Matei Corvin FOTO/VIDEO

Proiecții 3D și marș cu torțe prin Cluj la comemorarea lui Matei Corvin FOTO/VIDEO
Centrul Clujului s-a dovedit a fi neîncăpător pentru miile de oameni veniți să asiste la evenimentele legate de aniversarea a 575 de ani de la nașterea domnitorului Matei Corvin.

Evenimentele au început la Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu, unde manifestările religioase au fost dublate de un recital coral. Pe un frig pătrunzător, marșul a fost deschis de personaje medievale: cavaleri, domnițe, orchestră medievală, animatori pe catalige. Zeci de voluntari au direcționat mulțimea pe traseul stabilit, printre aceștia aflându-se și fostul viceprimar al Clujului, Anna Horvath.

"Mesajul nostru în această zi de sărbătoare este integrarea etniilor din Europa, așa cum s-a întâmplat pe vremea domniei lui Matei Corvin. Vremurile pe care le trăim sunt asemănătoare celor de atunci, din multe puncte de vedere, și tocmai de aceea este nevoie de această reconciliere", a spus unul dintre organizatori.

Deși primăria a blocat circulația pe traseul vizat, străzile Mihail Kogălniceanu, Universității și Avram Iancu, marșul a debutat ceva mai târziu de ora fixată, 17:30. Participanților li s-au înmânat lumânări aprinse care au fost purtate până în Piața Unirii, iar apoi la Casa Matei Corvin din Piața Muzeului. Lângă statuia din Piața Unirii a fost aprins un pat de lumânări și s-a dat drumul la un adevărat show pirotehnic.

Între timp pe Casa Matei Corvin se proiectau imagini în format 3D, cu o muzică ambientală. Drumul de acces dintre Piața Unirii și Piața Muzeului a fost efectiv blocat de mulțimea care voia să participe la evenimente, mai ales că acolo se renovează una dintre clădiri, iar schelele restrâng destul de mult circulația pietonală. De altfel, voluntarii și jandamii nu au dat voie să se circule pe sub schelele de șantier.

Astfel, organizatorii s-au văzut nevoiți să îi roage pe cei prezenți să nu se înghesuie, iar cei care au văzut spectacolul să părăsească perimetrul pentru ca și alții să aibă acces la show. La finalul manifestărilor organizatorii le-au mulțumit celor prezenți atât verbal, cât și prin mesaje proiectate pe Casa Matei Corvin.

Comenteaza