Proiect de împădurire la Cluj. Plantare de copaci de-a lungul a șase drumuri județene

Proiect de împădurire la Cluj. Plantare de copaci de-a lungul a șase drumuri județene
| Foto: newss.ro

Proiectul depus la forul administrativ județean clujean vizează plantarea de arbori de-a lungul a peste 17 km de drumuri județene.

Consilierul județean al USR-PLUS, Elena Muscă a depus la registratura Consiliului Județean Cluj un proiect de hotărâre care inițiază realizarea plantațiilor rutiere pe o lungime de 17,5 km de-a lungul a șase drumuri județene: 161 B (Călărași – Bogata), 107L (Turda – Săndulești, 103G (Gheorghieni – Aiton), 161A (Cojocna – Iuriu de Câmpie), 105S (Pata – Boju), 103G (Cheia – Cheile Turzii).

„Subiectul realizării de plantații rutiere și de perdele forestiere revine periodic în atenția publicului și a factorilor de decizie. De făcut se fac însă prea puține. Pentru Elena Muscă și USR PLUS Cluj refacerea plantațiilor rutiere e un obiectiv prioritar la nivel județean. Importanța proiectului e dată de beneficiile sale.

Astfel, perdelele forestiere și plantațiile rutiere au rol esențial în asigurarea echilibrului ecosistemelor locale; ajută la creșterea calității aerului; servesc drept habitate pentru unele specii locale; servesc drept bariere naturale împotriva unor fenomene naturale de risc (eroziune sol, viscol); contribuie la eforturile de prevenire și adaptarea la schimbările climatice.

Arborii de-a lungul arterelor de trafic au fost un semn distinctiv al peisajelor rurale din România și din Europa secole la rând. Acesta este un proiect pilot - un pas mic dintr-un demers mai mare care a fost asumat în acest mandat atât de Elena Muscă și de USR PLUS Cluj: creșterea suprafeței de spații verzi plantate la nivel județean. Ținta finală este să implementăm un program multianual de realizare și întreținere a plantațiilor rutiere pe toate drumurile judetene unde putem face asta. 

Este nevoie de acest proiect pentru că gestionarea infrastructurii rutiere din ultimii 50 ani a dus la un declin dramatic al copacilor în peisajele rurale. În lipsa arborilor și arbuștilor, scade biodiversitatea locală, crește concentrația de poluanți în aer și în ape, ceea ce ne afectează și sănătatea. Poluanții sunt dispersați pe distanțe mai mari, afectând negativ viața oamenilor, bunăstarea construcțiilor, calitatea infrastructurii.

USR PLUS Cluj vrea să îmbunătățească situația în virtutea posibilităților pe care le are administrația județeană. (Re)înființarea plantațiilor rutiere pe terenurile administrate de Consiliul Județean este o astfel de oportunitate”, au transmis reprezentanțiu USR-PLUS Cluj.

Proiectul integral poate fi consultat AICI.

Comenteaza