Profesorii tineri s-au săturat de învăţământul românesc (studiu) VIDEO

Profesorii tineri s-au săturat de învăţământul românesc (studiu) VIDEO
Profesorii tineri s-au săturat de învăţământul românesc. Aproximativ jumătate dintre dascălii cu varsta de pana in 35 de ani sunt hotărâţi să părăsească sistemul educaţional în următorii 5 ani.

Asta arată un studiu recent realizat de Departamentul de Tineret al Sindicatelor Libere din Învăţământ. Principalele cauze pentru care profesorii vor sa plece din tara sunt salariile mici, conditiile proaste precum si nivelul de trai scazut din tara noastră.

Studiul relevă că aproape jumătate din dascălii tineri nu se mai simt motivaţi să rămână într-un sistem prost bugetat, spun cei care au făcut sondajul. Astfel (INTRĂ CARTON)41% dintre profesorii de până în 35 de ani intervievaţi doresc să iasă din învăţământ. De asemenea, 29% dintre dascăli nu sunt siguri în privinţa viitorului profesional. Dintre cadrele didactice care au răspuns sondajului, 56% lucrează în şcoli generale, 30% în licee şi colegii şi 14% în grădiniţe. Jumătate dintre respondenţi activează în mediul rural, iar cealaltă jumătate - la oraş.

 

  • 41 % dintre profesorii până în 35 de ani vor să părăsească sistemul
  • 29 % dintre dascăli nu mai sunt siguri de viitorul profesional
  • 56 % dintre respondenţi predau în şcoli generale
  • 30 % dintre respondenţi profesează în licee
  • 14 % dintre intervievaţi lucrează în grădiniţe

Lucia Cojocaru, preşedintele Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar din Cluj, spune că profesia de dascăl "e percepută în societate drept cenuşăreasa meseriilor, în opinia tinerilor profesori".

Studiul a fost realizat de Federaţia Sindicatelor din Invăţământ în perioada aprilie-iunie 2011. Au răspuns întrebărilor chestionarului 718 persoane, dintre care 23% bărbaţi şi 77% femei.

(Ciprian ARON)

Comenteaza