Problema ţiganilor, dezbătută şi la festivalul Transeuropa, ce are loc simultan în 12 oraşe europene

Problema ţiganilor, dezbătută şi la festivalul Transeuropa, ce are loc simultan în 12 oraşe europene
A doua ediţie a festivalului Transeuropa are loc la Cluj, între 4 şi 15 mai. Acesta este primul festival transnaţional cultural, artistic şi politic, cu desfăşurare simultană în 12 oraşe europene.

Deschiderea festivalului are loc în 4 mai la Casa Tranzit, de la ora 19, când artistul Joanne Richardson va proiecta patru filme documentare care urmăresc momentul revoluţiilor din 1989 în Europa.

În aceeaşi seară va avea loc inaugurarea instalaţiei "The ground was divided...we jumped" a artistului turc Can Altay, instalaţie ce se desfăşoară în acelaşi timp la Paris, Londra şi Bologna. Totodată, în 9 mai este programată o discuţie privind dubla ipostază a României, ca ţară sursă şi respectiv destinaţie pentrumigranţi intra şi extraeuropeni, în compania actorului András Hatházi şi a unui grup de zece studenţi specializaţi în etnologie la celebra Universitate Humboldt din Berlin, veniţi la Cluj special pentru Festival.

Festivalul include, în ultima zi a evenimentului, o dezbatere pe tema drepturilor rromilor în contextul transnaţional. Invitat de onoare este unul dintre cei doi profesori de cultură romani din lume, sir Thomas Acton.

 

Vezi aici tot programul ediţiei din acest an a festivalului

Comenteaza