Preşedintele CoNAS, la Cluj: Ar trebui să rămână cel mult 100 de spitale din cele peste 450 existente

Preşedintele CoNAS, la Cluj: Ar trebui să rămână cel mult 100 de spitale din cele peste 450 existente
Preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), Dan Şerban, a declarat astăzi că nu crede că toate cele peste 450 de spitale din România vor fi acreditate şi a afirmat că ar trebui să rămână între 90 şi 100 de spitale, arată Mediafax.

Şerban a declarat astăzi după ceremonia de înmânare a primului certificat de acreditare din România Spitalului Militar din Cluj, că sunt spitale la nivel naţional care au un standard de servicii medicale sub ceea ce ar fi normal să fie, iar acest lucru înseamnă "o bătaie de joc faţă de pacient".

"Nu cred că toate spitalele din România vor fi acreditate. Este o opinie personală şi nu mă pot antepronunţa care spital va fi acreditat şi care nu. Cred, sincer, că sunt spitale care nu merită să fie spitale, având un standard de servicii medicale sub ceea ce ar fi normal să fie, iar acest lucru înseamnă o bătaie de joc faţă de pacient. Ar trebui să rămână 90 - 100 de spitale faţă de peste 450 câte sunt. La ora actuală funcţionează în România circa 120 de spitale, iar 90 la sută din fondurile pe sănătate se duc pe aceste spitale. Restul spitalelor sunt provideri de pacienţi, în sensul că sună la spitale şi îi transmit către cele 120 de spitale", a spus Dan Şerban.

Potrivit acestuia, există mai multe variante pentru spitalele care nu îndeplinesc aceste standarde, unele putând fi privatizate sau se pot reorienta.

"Reorientarea înseamnă că nu va mai fi un spital cu multiple servicii, ci unul care se referă la un singur serviciu, poate deveni monospecialitate. Altele pot oferi servicii sociale, pot avea grijă de femei abuzate, de copii abuzaţi. Pot exista spitale transformate în centre de sănătate, unde populaţia poate fi educată cum trebuie să se trateze", a explicat preşedintele CoNAS.

Dan Şerban a precizat că în România sunt foarte multe spitale, cu un număr mare de paturi, spre deosebire de alte ţări europene.

"În străinătate sunt mult mai puţine spitale decât în România. La noi sunt peste 450, în străinătate sunt la nivel de un sfert. Au şi mai puţine paturi. În Andaluzia, Spania, de exemplu, la 7,8 milioane de locuitori sunt 30 de spitale, cu 6.000 de paturi. România are în momentul de faţă 130.000 de paturi. Sistemul de sănătate este o umbrelă foarte mare care acoperă şi multe mârşăvii şi din această cauză trebuie să ştim foarte clar cât şi cum se cheltuie banii. Sistemul e ineficient şi cheltuie foarte mulţi bani. Nu e normal să se întâmple aşa ceva şi atunci ne vom plânge permanent că sistemul de sănătate nu merge bine şi se cheltuie foarte mulţi bani. Nu ar fi mai ieftin dacă am orienta banii spre ambulatoriu de specialitate, spre medicina primară? Cred că ar fi mult mai ieftin", a afirmat Şerban.

Preşedintele CoNAS, Dan Şerban, a înmânat, astăzi, conducerii Spitalului Militar de Urgenţă din Cluj certificatul de acreditare, acesta fiind primul astfel de document emis pentru un spital din România.

Comenteaza