Premierul l-a demis pe vicepreşedintele ANRP, arestat preventiv într-un dosar de corupţie

Premierul l-a demis pe vicepreşedintele ANRP, arestat preventiv într-un dosar de corupţie
Premierul Emil Boc l-a demis astăzi din funcţie pe Remus Virgil Baciu, vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), arestat preventiv într-un dosar de corupţie.

Guvernul mai precizează, într-un comunicat, că Remus Virgil Baciu a fost numit în funcţie prin decizia primului-ministru nr. 352 din 23 mai 2005, de către Călin Popescu-Tăriceanu.

Decizia de eliberare din funcţie va fi publicată luni în Monitorul Oficial.

Remus Virgil Baciu, vicepreşedinte ANRP, a fost arestat pentru că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate. Procurorii din cadrul DNA efectuează acte de urmărire penală a acestuia pentru trafic de influenţă.

Potrivit DNA, în perioada iunie-august 2011, Baciu a pretins, prin intermediul coinculpatei Andruşenco Camelia Teodora, o sumă de bani reprezentând aproximativ 15% din valoarea unor despăgubiri acordate de ANRP către patru persoane. El a solicitat banii pentru a urgenta soluţionarea dosarelor de despăgubiri şi conversia sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea (FP).

Terenul asupra căruia persoanele obţinuseră drept de proprietate, cu suprafaţă de 7.180 metri pătraţi, situat în Bucureşti, a fost evaluat la 36,5 milioane lei (10,4 milioane euro), iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din ianuarie 2007, se aprobase plata către titulari a sumei menţionate.

În cursul lunii august, inculpatul Baciu Remus Virgil a primit, prin intermediul inculpatei Andruşenco Camelia Teodora, suma de aproximativ 400.000 lei de la învinuita Androne Elisabeta, iar în ziua de 8 august 2011, suma de aproximativ de 450.000 lei de la învinuita Stan Valeria, în scopul menţionat.

De asemenea, pe 24 august, inculpata Andruşenco Camelia Teodora a primit de la învinuitele Albu Elena şi Vişan Petra, prin intermediul celei din urmă, suma totală de 927.000 lei.

În ziua de 26 august 2011, inculpata Andruşenco Camelia Teodora s-a întâlnit cu inculpatul Baciu Remus Virgil, căruia i-a remis, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, suma de 400.900 lei provenită din cei 927.000 lei primiţi de coinculpată în împrejurările prezentate mai sus, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Într-un alt dosar, Remus Virgil Baciu a fost trimis in judecată într-un alt dosar pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în 19 octombrie 2007.

Comenteaza