Premierul Emil Boc: Codul Muncii va intra în vigoare luni. Sunt sancţiuni de trei-patru ori mai mari pentru munca la negru

Premierul Emil Boc: Codul Muncii va intra în vigoare luni. Sunt sancţiuni de trei-patru ori mai mari pentru munca la negru
Noul Cod al Muncii va intra în vigoare lunea viitoare, unul din principalele scopuri ale acestuia fiind combaterea muncii la negru, a subliniat astăzi primul-ministru Emil Boc.

Premierul a specificat că autorităţile doresc întocmirea a cât mai multe contracte de muncă şi că sancţiunile prevăzute de noul Cod al Muncii pentru utilizarea muncii la negru sunt de 3-4 ori mai mari (decât erau prevăzute în fostul Cod al muncii).

Primul-ministru a adăugat că în unele situaţii se poate ajunge la aplicarea de măsuri penale.

„Atrag atenţia celor care utilizează sau vor să utilizeze munca la negru să încheie contracte de muncă. (...) Noi urmărim protecţia salariaţilor, pentru ca aceaştia să beneficieze de dreptul la pensie, şomaj, asigurări de sănătate", a precizat primul-ministru.

Premierul a adăugat că pentru combaterea muncii la negru controalele vor fi intensificate, în acest sens urmând să colaboreze instituţii subordonate Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor şi Ministerului de Interne.

Emil Boc a subliniat şi faptul că vineri va aproba normele metodologice pentru Legea zilierilor, care va putea intra în vigoare tot de lunea viitoare.

 

Comenteaza