Premieră naţională la Cluj: laborator pentru depistarea etnobotanicelor

Premieră naţională la Cluj: laborator pentru depistarea etnobotanicelor
Administraţia locală, Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Universitatea Babeş-Bolyai vor semna un protocol de colaborare pentru combaterea vânzării etnobotanicelor pe internet.

Un laborator pentru depistarea drogurilor, în special a etnobotanicelor va funcţiona la Cluj. Este vorba despre o iniţiativă unică în ţară a Brigadei de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) din Cluj. Primarul interimar Radu Moisin a declarat că primăria a acceptat să intre în parteneriat şi să susţină financiar contravaloarea analizelor.

Laboratorul pentru detectarea drogurilor va funcţiona în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), la Facultatea de Chimie, iar analizele vor fi decontate de primărie prin Poliţia Locală. După acreditarea laboratorului, o sumă de 40.000 de lei din bugetul local va fi plătită pentru contravaloarea analizelor de laborator. Consilierii locali vor dezbate un proiect de hotărâre în acest sens la şedinţa de miercuri, ultima din acest mandat. "Este o iniţiativă foarte bună, mai ales că după ce noi am interzis magazinele etnobotanice în oraş, comerţul cu astfel de substanţe s-a mutat pe internet şi necesită acţiuni de amploare pentru a fi combătut. Laboratorul va funcţiona la Cluj. Noi şi Universitatea Babeş-Bolyai suntem parteneri, iar BCCO a venit cu ideea. Noi vom susţine financiar analizele, după ce laboratorul va fi acreditat", a explicat Moisin.

De asemenea, şeful BCCO Cluj, Horea Oltean, a declarat că este foarte dificil ca autorităţile statului să ţină pasul cu distribuitorii de droguri artificiale, aşa-numitele "etnobotanice", nu doar pentru faptul că acestea se comercializează mai nou în mediul virtual, ci şi pentru faptul că lista substanţelor cu efecte psihoactive creşte de la zi la zi, iar laboratoarele nu sunt dotate pentru a le depista pe toate. "Până acum analizam substanţele la noi în laborator, dar acum sunt sute şi vom cere sprijinul Facultăţii de Chimie pentru că are o dotare mai recentă şi mai sofisticată", a afirmat Oltean. Inspectorii BCCO au fost puşi în multe cazuri în situaţia în care au găsit droguri, dar nu au putut depista exact substanţa psihoactivă din componenţa acestora. "Am reuşit doar să stabilim că nu e pe lista celor incluse ca interzise prin lege", a menţionat şeful BCCO.

Astfel de analize se fac în prezent doar la Institutul Naţional de Criminalistică de la Bucureşti. "Dorim ca la Cluj să facem mai mulţi paşi: am vrea să fie un proiect de studiere a tuturor substanţelor care apar, am luat legătura cu Psihiatria, cu Unitatea de Primire a Urgenţelor, să studiem, să vedem ce substanţe au efecte psihoactive. Cei de la UPU ştiu pentru că le spun oamenii ce au consumat. Nici pe plan european nu sunt identificate toate substanţele, încercăm cu acest proiect ca să ţinem cât de cât pasul", a mai precizat Oltean.

"Suma de la bugetul local este destinată pentru probele şi analizele din Cluj-Napoca. Scopul e să susţinem instituţiile statului pentru prevenirea acestui fenomen. Suntem cei mai determinaţi în a elimina definitiv acest flagel. Mai ales că noi avem procese cu cei care aveau magazine de etnobotanice în oraş. Dacă vom câştiga aceste procese, instanţa ne va rambursa cheltuielile de judecată şi vom avea resurse suplimentare să susţinem analizele", a atras atenţia Moisin.

Comercializarea, deţinerea şi distribuirea plantelor stupefiante sau psihotrope au fost interzise în decembrie 2010, pe o rază de 2.000 de metri a oricărei unităţi de învăţământ, biserici sau instituţii religioase din oraş. Practic, prin această iniţiativă a Consiliului Local, vânzarea produselor etnobotanice este interzisă în întreg oraşul. În schimb, comercializarea acestora, în special a drogurilor etnobotanice s-a mutat pe internet. Poliţia Locală a încheiat un protocol de colaborare cu BCCO Cluj şi a pus bazele înfiinţării unui laborator pilot pentru identificarea substanţelor cu efecte psihoactive, care va funcţiona în cadrul UBB. "Această iniţiativă este o premieră pe plan naţional", arată reprezentanţii Poliţiei Locale.

"Protocolul e pregătit şi va fi semnat săptămâna viitoare. Facultatea de Chimie are deja personalul, spaţiul şi tehnica necesară, dar numai după semnarea protocolului se pot da detalii", a spus purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieş.

Luminiţa SILEA, Mihai PRODAN

 

Etichete
Comenteaza