Peste 20 de persoane cer despăgubiri în cazul exploziei din Floreşti

Peste 20 de persoane cer despăgubiri în cazul exploziei din Floreşti
Margareta Jula, femeia de 63 de ani din Floreşti, care a provocat la începutul lunii iunie o explozie care a afectat 15 apartamente şi 6 autoturisme, se află în continuare după gratii. În procesul în care e judecată pentru distrugere îi cer despăgubiri 21 de persoane.

Procesul Margaretei Jula se desfăşoară la Judecătoria Cluj-Napoca, cu inculpata în stare de arest preventiv. După ce femeia a fost trimisă în judecată pentru distrugere, instanţa a menţinut arestul, prelungind detenţia cu 60 de zile, însă Jula nu a atacat hotărârea cu recurs, astfel că şi în prezent ea se află după gratii. Margareta Jula este judecată pentru distrugere, fapta de care este acuzată, având în vedere că a fost provocată prin explozie, fiind pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani. Din fericire, în urma exploziei nu au fost răniţi.

În procesul în care este judecată Margareta Jula s-au constituit ca parte civilă 21 de persoane, între care şi două entităţi juridice: Asociaţia de proprietari a imobilului şi SC Imocredit IFN SA. Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, suma totală pe care cele 21 de părţi civile o solicită cu titul de despăgubiri este de aproximativ 50.000 de lei. "În afară de apartamentul în care locuia Margareta Jula a mai fost grav afectat unul singur, la parter. În rest, e vorba de uşi îndoite sau geamuri sparte din cauza exploziei, şi de cele 6 maşini avariate", a arătat Dan Sebastian Chertes, avocatul care a reprezentat-o pe Margareta Jula. Majoritatea vecinilor femeii, care au avut de suferit prejudicii în urma exploziei, cer sume cuprinse între 2.000-3.000 de lei.

Femeia, în vârstă de 63 de ani, a făcut acest gest întrucât apartamentul în care locuia, şi cu care a garantat pentru un împrumut în beneficiul unor cunoştinţe, urma să fie executat silit. Procurorul care a cerut instanţei să dispună arestarea preventivă a arătat că pericolul pe care îl prezintă lăsarea în libertate a acesteia "s-a dedus în speţă din gravitatea faptei, din modul concret în care aceasta a fost săvârşită, din conduita inculpatei în societate (a comis un omor) precum şi din atitudinea pe care acesta a avut-o după comiterea faptei (atitudinea în timpul urmăririi penale de emitere de declaraţii contradictorii fără explicaţii plauzibile). Cât priveşte pericolul concret pentru ordinea publică pe care l-ar reprezenta lăsarea în libertate a inculpatei, trebuie avute în vedere gravitatea faptei şi consecinţele ei, indiferenţa inculpatei de a pune în primejdie viaţa altor persoane şi antecedenţa penală a inculpatei". Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Margareta Jula ar fi comis infracţiunea de pruncucidere în urmă cu 40 de ani.

Potrivit procurorilor, în noaptea de 1 spre 2 iulie 2013, Margareta Jula a demontat, cu ajutorul unui cleşte, furtunul de alimentare cu gaz a aragazului din bucătăria apartamentului ei, în aşa fel încât să permită scurgerea gazului metan, concomitent cu aprinderea unei candele cu ulei, având intenţia să provoace o explozie care să distrugă apartamentul, după care a părăsit apartamentul, iar în jurul orei 02:00 a avut loc o explozie, care a provocat distrugerea apartamentului în care locuia, precum şi a uşilor metalice de intrare, tâmplăriei PVC a altor 14 apartamente şi a unui număr de şase autoturisme parcate în apropiere".

La o săptămână după arestare, Margareta Jula şi-a cerut iertare vecinilor, printr-o scrisoare transmisă prin intermediul avocaţilor, în care a recunoscut toate acuzaţiile care i se aduc. "Gestul acesteia reprezintă un act al unei persoane disperate, care la acel moment a considerat că a pierdut totul la o vârstă înaintată", se arăta în scrisoare.

Următorul termen al procesului Margaretei Jula va avea loc în 29 septembrie.

 

Comenteaza