Performanţă clujeană la Polul Sud: un alpinist a cucerit cel mai înalt vârf de pe continentul alb GALERIE FOTO

Performanţă clujeană la Polul Sud: un alpinist a cucerit cel mai înalt vârf de pe continentul alb GALERIE FOTO
Un alpinist născut la Bistriţa-Năsăud, dar naturalizat în Cluj-Napoca a reuşit o performanţă neegalată de niciun alt clujean. A cucerit la sfârşitul săptămânii trecute Vârful Vinson (4.897 m), cel mai înalt din Antarctica.

Reuşita lui Iuliu Ciprian Pătraşcu a avut loc în cadrul unei expediţii internaţionale desfăşurate între 22 noiembrie şi opt decembrie împreună cu alţi şase alpinişti, dintre care doi sunt din SUA, iar restul din Nepal, Canada, Olanda şi Australia.

Înfruntând temperaturi de -40 de grade şi vânturi ce ating viteze de 50-70 noduri pe oră, condiţii extrem de provocatoare chiar şi pentru cei mai experimentaţi alpinişti, cei şapte s-au aventurat în pustiul îngheţat al vastului continent alb şi au escaladat cu succes cel mai înalt vârf din Antarctica.

"Pot să vă spun faptul că, la început, am avut mari reţineri în legătura cu participarea mea în cadrul acestei expediţii. În primul rând, datorită faptului că eram singurul român, iar în al doilea rând din cauza faptului ca agenţia care a organizat toată logistica expediţiei nu ne-a dat opţiunea de a ne cunoaşte între noi înainte de această experienţă. Practic, noi toţi am fost puşi în postura de a ne cunoaşte doar cu o seară înainte de plecarea propriu-zisă în expediţie, în Punta Arenas, oraşul cel mai sudic din Chile, unde se organizează majoritatea expediţiilor care au ca scop explorarea şi cunoaşterea Antarcticii. Cu toate acestea, consider că la sfârşitul expediţiei am reuşit să păstrez reputaţia excelentă pe care o au alpiniştii noştri peste hotare, percepţie confirmată şi de invitaţiile primite la finalul expediţiei în vederea participării şi la alte proiecte similare comune viitoare" a declarat alpinistul Ciprian Pătraşcu la întoarcere.

În urma expediţiei, Pătraşcu a devenit cel de-al cincilea român care a cucerit vârful Vinson, după Ticu Lăcătuşu în 2001, David Neacşu şi Zsombor Tulit în 2009 şi Crina Coco Popescu în 2011. De asemenea, el este primul alpinist clujean care a reuşit această performanţă.

Ciprian Pătraşcu mai are la activ şi alte ascensiuni încununate de succes, printre care se numără cucerirea Vârfului Aconcagua (6962 m) în anul 2011, împreună cu alpinistul român Vasile Cipcigan, şeful formaţiei Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Totodată, în vara anului trecut, în cadrul unei expediţii româneşti din care au mai făcut parte, printre alţii, şi alpiniştii Adrian Vălean şi Vlad Căpuşan, a cucerit vârful Mon Blanc (4.810 m), iar alături de Mihnea Prundeanu a escaladat cu succes Vârfului Elbrus din Rusia (5.642).

Comenteaza