Percheziții la Cluj și în alte județe la sediile unor firme care au obținut ilegal finanțare printr-un program guvernamental

Percheziții la Cluj și în alte județe la sediile unor firme care au obținut ilegal finanțare printr-un program guvernamental
| Foto: pressalert.ro

Oamenii legii au pus în executare 30 de mandate de percheziție domiciliară, la adresele unor persoane fizice, precum și la sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice, din județele Cluj, Timiș, Constanța, București, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Bihor, Sibiu, Hunedoara și Gorj.

Anchetatorii prahoveni au efectuat, luni, 30 de percheziţii în nouă judeţe şi în Bucureşti într-un dosar de înşelăciune privind obţinerea ajutorului de minimis prin programul Start Up Nation-România, prejudiciul depăşind suma de 1,4 milioane de lei, conform Agerpres.

"În fapt, în perioada 2018-2020, mai multe societăţi comerciale ar fi solicitat şi ar fi obţinut un ajutor de minimis, prin intermediul unui program naţional, inducând în eroare o instituţie şi băncile partenere, cauzând un prejudiciu de 1.428.000 de lei. În perioada indicată, persoanele cercetate ar fi preluat mai multe societăţi comerciale, care aveau aprobate finanţări prin intermediul unui program naţional, în sume de 200.000 de lei şi TVA (în cazul societăţilor neplătitoare de TVA), pentru fiecare societate. Ulterior, ar fi schimbat sediul social al societăţii la o singura adresă, concomitent cu schimbarea administratorului societăţilor", potrivit IPJ Prahova.

Ajutorul a fost obţinut prin programul Start Up Nation-România, au precizat surse judiciare pentru Agerpres.

"În vederea derulării programului şi obţinerii sumelor de bani în baza contractului de finanţare încheiat cu băncile partenere, persoanele implicate ar fi depus la dosarul de finanţare documente justificative (oferte, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare, contracte de închiriere, contracte de muncă, etc.), care atestau doar scriptic îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea finanţării. După încasarea sumelor de bani, societăţilor comerciale folosite le-ar fi fost radiate sediile sau le-ar fi expirat", mai precizează IPJ.

Opt persoane vor fi duse la audieri.

Activităţile sunt desfăşurate în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Acţiunile au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Sibiu şi al poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Sibiu, Constanţa şi Timiş.

Comenteaza