Pensionat din 2005, fostul şef de la Crimă Organizată din Cluj, se folosea de contactele din Poliţie şi acţiona ca un procuror sau judecător

Pensionat din 2005, fostul şef de la Crimă Organizată din Cluj,  se folosea de contactele din Poliţie şi acţiona ca un procuror sau judecător
| Foto: Arviha

Liviu Şipoş, fostul şef din BCCO Cluj, a fost arestat preventiv. Acesta conducea un grup infracţional care urmărea şi şantaja oameni de afaceri din Cluj. Retras din activitatea de poliţist în 2005, Şipoş îşi masca activitatea prin intermediul unei firme de detectivi.

Eşti printre cei ce aşteaptă liniştiţi pensia, cu dorinţa de a avea grijă de nepoţi şi a călători prin lume? Nu este şi cazul lui Liviu Şipoş, a cărui vârstă se apropie de 70 de ani. Fostul şef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj-Napoca şi-a făcut o firmă de investigaţii sub paravanul căreia îi supraveghea şi monitoriza pe cei pe care îi şantaja. Victimele nu erau alese la întâmplare: fie aveau antecedente penale, fie câştigaseră sume mari de bani într-un timp scurt, intrând astfel în vizorul grupării infracţionale.

Potrivit procurorilor, Liviu Şipoş se folosea de angajaţi din Poliţie, de la care afla adresele celor pe care îi şantaja, numerele de înmatriculare ale maşinilor acestora şi alte informaţii care să ajute în activitatea grupării. Mai departe, Şipos şi oamenii lui montau dispozitive de urmărire, unele având şi microfoane, pe maşinile victimelor sau chiar în sediile firmelor acestora. După ce îi supraveghea, Şipos le spunea celor şantajaţi că are înregistrări cu ei şi le cerea bani să nu meargă la poliţie.

"Având în vedere experienţa profesională dobândită în anii în care şi-a desfăşurat activitatea în cadrul structurilor operative ale MAI inculpatul Ş.L. (Şipoş Liviu, n.red.) îi instruieşte periodic pe membrii grupării în vederea adoptării în mod constant a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acţiuni derulate de organele de urmărire penală şi care să îi vizeze", explică procurorii. 

Retras de 15 ani din cadrul MAI, Şipoş continua să se dea drept om al legii, alături de ceilalţi membri ai grupului. În decembrie 2019, aceştia s-au dus direct la un bărbat şi l-au ameninţat cu un pistol, iar sub pretextul că ar fi poliţişti antidrog, i-au solicitat ca în schimbul muşamalizării unui dosar fictiv ce ar fi fost deschis împotriva lui să le achite 200.000 Euro. Potrivit surselor, bărbatul ameninţat este Torino-Vladimir Sfârlea, cel ce a condus, la începutul anilor 2000, celebra reţea Torino, cea care ar fi traficat 2 tone de heroină. În 2003, reţeaua a fost destructurată chiar cu contribuţia lui Liviu Şipoş, cel care conducea Brigada Antidrog din Cluj la acea vreme.

"Se reţine faptul că inculpaţii au constituit un grup de criminalitate organizată, care s-a substituit autorităţilor statului, iar membrii acestei grupări s-au erijat în organe de cercetare penală, în procurori şi judecători", scrie în referatul procurorilor, care arată că lăsarea inculpaţilor în libertate ar provoca o stare de nesiguranţă printre oameni, creându-se impresia că acţiuni ca interceptarea convorbirilor telefonice efectuate în mod ilegal, prin plasarea de mijloace tehnice în spaţii private, ar fi manifestări de o gravitate redusă, fapt ce ar încuraja desfăşurarea de acţiuni similare şi de către alte persoane. 

Printr-o postare pe Facebook, Sindicatul Europol a reacţionat, spunând că Liviu Şipoş „a vrut să facă pe Robin Hood, însă fără să împartă prada cu săracii”.

Comenteaza