Pandemia de COVID-19 reduce poluarea şi în Europa

Pandemia de COVID-19 reduce poluarea şi în Europa

Noi date confirmă îmbunătăţirea calităţii aerului în Europa, ca urmare a crizei produse de pandemia de COVID-19. O serie de hărţi prezentate de Institutul Meteorologic Regal Olandez (KNMI) arată că nivelul dioxidului de azot (NO2) - un poluant care provine în principal din utilizarea combustibililor fosili- a scăzut considerabil.

Datele prezentate de olandezi au comparat concentraţia aerului din mai multe zone ale Europei în perioada 14-25 martie, cu media lunară din martie 2019.

Experţii spun că trebuie luată în considerare o medie de 10 zile pentru a obţine o imagine reală şi că nu pot fi luate în calcul datele dintr-o singură zi, scrie BBC News.

„Există o mare variabilitate în ceea ce priveşte nivelul de NO2 de la o zi la alta. Şi aceasta se datorează modificărilor vremii. Deci, când se schimbă direcţia sau viteza vântului rezultatele vor fi diferite”, a explicat Dr. Henk Eskes de la KNMI.

Combinarea datelor pentru cele 10 zile reduce o mare parte din această variabilitate, permiţând analiştilor să stabilească impactul schimbărilor de la nivelul de NO2 datorate activităţii umane.

Hărţile Sentinel-5P (S5P) au fost prezentate anterior pentru China şi Italia, dar noile date cuprind şi Franţa, Spania şi Portugalia.

Alte ţări din nordul Europei sunt monitorizate îndeaproape, inclusiv Olanda şi Marea Britanie - dar aici oamenii de ştiinţă KNMI au observat o variabilitate mai mare datorită schimbării condiţiilor meteorologice.

Comenteaza